Pregled bibliografske jedinice broj: 238460
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića // Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 669-670 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 238460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića
(Olive cake in fattening of weaned lambs)
Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Sušić, Velimir ; Kostelić, Antun ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006.
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 669-670
Skup
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
janjad; komina maslina; prirast; svojstva trupa
(lambs; olive cake; daily gain; carcass characteristics)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela komina maslina u obroku janjadi nakon odbića na prirast, klaoničke pokazatelje i kemijski sastav različitih skupina mišića. U tu svrhu je 45 janjadi pasmine pramenka nakon odbića podijeljeno u tri skupine i smješteno u zasebne boksove. Kontrolna skupina hranjena je koncentratom bez komina maslina, dok su pokusne skupine (PI i PII) hranjene koncentratom s udjelom komina maslina od 15%, odnosno 30%. Sva pokusna janjad je, uz koncentrat, konzumirala sijeno i vodu po volji. Utvrđen je signifikantan utjecaj (P<0, 05) komina maslina na dnevni prirast janjadi od odbića do klanja, završnu živu masu i masu praznog trupa. Najmanji prosječni dnevni prirast (160 g), završna živa masa (24, 53 kg) i masa praznog trupa (10, 63 kg) utvrđeni su u janjadi hranjene smjesom sa 30% komine maslina. Međutim, nije utvrđen signifikantan utjecaj udjela komina maslina u obroku na randman, udio pluća sa srcem te kože s donjim dijelovima nogu. Janjad hranjena koncentratom s dodatkom komina imala je signifikantno veći (P<0, 05) udio želuca i crijeva u odnosu na kontrolnu skupinu. Sadržaj masti, proteina i suhe tvari u svim analiziranim skupinama mišića bio je najmanji u trupovima janjadi hranjene kominom maslina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antun Kostelić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Boro Mioč
(autor)