Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23803

UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA


Hardi, Jovica; Novaković, Predrag; Slačanac, Vedran
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA
(DETERMINATION OF WATER CONTENT ADDED TO COW MILK PRODUCED ON FARMS OF INDIVIDUAL PRODUCERS)

Autori
Hardi, Jovica ; Novaković, Predrag ; Slačanac, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998. / Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svježe kravlje mlijeko; krivotvorenje mlijeka vodom; mala obiteljska gospodarstva
(fresh cow milk; milk falsification with water; small family farms)

Sažetak
Uzorci mlijeka prikupljeni su na 20 malih obiteljskih gospodarstava općine Petrijevci (kod Osijeka).Cilj rada bio je utvrditi jednostavne metode za brzo i pouzdano utvrđivanje udjela dodane vode u svježe kravlje mlijeko. Krivotvorenje mlijeka simulirano je pripremom modelnih otopina od svježeg mlijeka jutarnje mužnje i bunarske vode s gospodarstava. Modelne otopine pripravljene su od mlijeka i vode svakog pojedinog proizvođača i iz zbirnog mlijeka, sa zbirnim uzorkom bunarske vode. Istraživanje je ponavljano tri puta tijekom mjeseca studenoga. Analizirani su: specifična masa (gustoća), kiselost, pH, udio mliječne masti, udio suhe tvari, udio suhe tvari bez masti, viskoznost i električna provodnost. Ovisnost promjene parametara o udjelu dodane bunarske vode predočena je dijagramima i tablicama. Statistička obrada provedena je regresijskom analizom, na razini statističke značajnosti 5 %, programima Excel 7.0 i Statistica 5.0 .

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113004
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jovica Hardi (autor)

Avatar Url Vedran Slačanac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hardi, Jovica; Novaković, Predrag; Slačanac, Vedran
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Hardi, J., Novaković, P. & Slačanac, V. (1998) UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA. U: Marić, V. (ur.)Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998..
@article{article, author = {Hardi, Jovica and Novakovi\'{c}, Predrag and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {238}, keywords = {svje\v{z}e kravlje mlijeko, krivotvorenje mlijeka vodom, mala obiteljska gospodarstva}, title = {UTVR\DJIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJE\v{Z}EM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA}, keyword = {svje\v{z}e kravlje mlijeko, krivotvorenje mlijeka vodom, mala obiteljska gospodarstva}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hardi, Jovica and Novakovi\'{c}, Predrag and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {238}, keywords = {fresh cow milk, milk falsification with water, small family farms}, title = {DETERMINATION OF WATER CONTENT ADDED TO COW MILK PRODUCED ON FARMS OF INDIVIDUAL PRODUCERS}, keyword = {fresh cow milk, milk falsification with water, small family farms}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font