Pregled bibliografske jedinice broj: 23803
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTVRĐIVANJE UDJELA DODANE VODE SVJEŽEM KRAVLJEM MLIJEKU PROIZVEDENOM NA MALIM OBITELJSKIM GOSPODARSTVIMA
(DETERMINATION OF WATER CONTENT ADDED TO COW MILK PRODUCED ON FARMS OF INDIVIDUAL PRODUCERS)
Autori
Hardi, Jovica ; Novaković, Predrag ; Slačanac, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998.
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svježe kravlje mlijeko; krivotvorenje mlijeka vodom; mala obiteljska gospodarstva
(fresh cow milk; milk falsification with water; small family farms)
Sažetak
Uzorci mlijeka prikupljeni su na 20 malih obiteljskih gospodarstava općine Petrijevci (kod Osijeka).Cilj rada bio je utvrditi jednostavne metode za brzo i pouzdano utvrđivanje udjela dodane vode u svježe kravlje mlijeko. Krivotvorenje mlijeka simulirano je pripremom modelnih otopina od svježeg mlijeka jutarnje mužnje i bunarske vode s gospodarstava. Modelne otopine pripravljene su od mlijeka i vode svakog pojedinog proizvođača i iz zbirnog mlijeka, sa zbirnim uzorkom bunarske vode. Istraživanje je ponavljano tri puta tijekom mjeseca studenoga. Analizirani su: specifična masa (gustoća), kiselost, pH, udio mliječne masti, udio suhe tvari, udio suhe tvari bez masti, viskoznost i električna provodnost. Ovisnost promjene parametara o udjelu dodane bunarske vode predočena je dijagramima i tablicama. Statistička obrada provedena je regresijskom analizom, na razini statističke značajnosti 5 %, programima Excel 7.0 i Statistica 5.0 .
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek