Pregled bibliografske jedinice broj: 237873
Stavovi studenata Zagrebačkog sveučilišta o "genetski modificiranoj hrani"
Stavovi studenata Zagrebačkog sveučilišta o "genetski modificiranoj hrani" // 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 85-86 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 237873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi studenata Zagrebačkog sveučilišta o "genetski modificiranoj hrani"
(Attitudes of Zagreb university students towards genetically modified food)
Autori
Radman, Marija ; Grajner, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 85-86
Skup
41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
genetically modified food; study profile; attitudes; students
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi stav studenata Zagrebačkog sveučilišta o hrani koja sadrži genetske modifikacije, te utvrditi utječe li profil obrazovanja na stavove studenata. Rezultati istraživanja pokazuju da studenti biotehničkih znanosti imaju veće znanje o ovoj tematici nego studenti društvenih znanosti. Ti studenti su slušali o GM hrani i na fakultetima i u znatno većoj mjeri podržavaju tehnike genetske manipulacije. Dio tih studenata smatra da je GM hrana zdrava za konzumaciju i oni su skloniji odobravanju genetskog inženjeringa u poljoprivredi. Nasuprot njima, ispitanici društvenih znanosti nisu čuli ništa ili vrlo malo o GM hrani na matičnim fakultetima. Njihov stav o GM hrani je jako negativan i oni smatraju da je GM hrana rizična za konzumaciju i štetna za ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija