Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23754

Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića
(Quality of whole carcasses and various portions of chicken carcass)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. et al. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998

Skup
9. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pileći trupovi; dijelovi trupa pilića; kvaliteta
(chicken carcass; portions of chicken carcass; quality)

Sažetak
U industrijskoj klaonici peradi, na uzorcima pilića iz dva jata starih 58 dana, ispitan je randman klanja pilića, variranje mase obrađenih trupova, zastupljenost trupova pilića po klasama (A, B i C) i dijelova trupova po kategorijama (I, II i III), prinos osnovnih dijelova u trupovima pilića i odnos zastupljenosti pojedinih tkiva u osnovnim dijelovima trupa pilića. Rezultatai rada pokazuju da je prosječni randman klanja iznosio 69, 41% kod pilića iz prvog jata i 69, 96% kod onih iz drugog jata. Veći randman klanja uzoraka pilića iz oba jata određen je kod pilića s većom živom masom. Obzirom na masu obrađenih trupova prosječna masa trupova pilića iz prvog jata iznosila je 1, 49 kg, a iz drugog jata 1, 63 kg. Variranje mase u prvom slučaju bilo je u rasponu od 1, 19 do 1, 69 kg (0, 50 kg), a u drugom između 1, 39 i 1, 92 kg (0, 53 kg). Razlike u zastupljenosti trupova pilića po pojedinim klasama nisu značajnije izražene između uzoraka pilića iz dva jata. Obzirom na klase trupovi su podjednako zastupljeni u klasama A (38, 5%) i B (38, 0%), dok je zastupljenost u klasi C iznosila 23, 5%. Visoka zastupljenost trupova u klasi C je zbog svrstavanja u ovu klasu svih trupova s tehnološkim greškama premortalne i postmortalne etiologije i prekoračenjem u propisanoj klaoničkoj masi. Rezultati rasijecanja trupova pilića i konfekcioniranja osnovnih dijelova pokazuju da su najveći maseni udio u trupu imala prsa (28%), slijede: zabatak (18%), batak (17%), krila (13%), zdjelica (12%) i leđa (11%). Trupovi veće klaoničke mase imali su veći prinos na osnovnim dijelovima koji se razvrstavaju u I. kat. mesa peradi (grudi i batak sa zabatkom), a manji prinos na dijelovima II. kat. (krila) i III. kat. (zdjelica i leđa). Zastupljenost mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima trupa najveća je u prsima (68, 5%), slijede zabatak (65, 5%) i batak (55, 5%), te krila, leđa i zdjelica s udjelom mišićnog tkiva manjim od 45%. Shodno padu udjela mišićnog tkiva u pojedinom osnovnom dijelu trupa raste udio kostiju i kože. Trupovi veće klaoničke mase, pored bolje konformacije trupa i većeg udjela osnovnih dijelova trupa, imaju i veći udio mišićnog tkiva u osnovnim dijelovima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jasna Kordić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna
Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Novaković, P. & Kordić, J. (1998) Kakvoća trupova i osnovnih dijelova trupa pilića. U: Bošnjak, M. (ur.)9. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna}, editor = {Bo\v{s}njak, M.}, year = {1998}, pages = {83}, keywords = {pile\'{c}i trupovi, dijelovi trupa pili\'{c}a, kvaliteta}, title = {Kakvo\'{c}a trupova i osnovnih dijelova trupa pili\'{c}a}, keyword = {pile\'{c}i trupovi, dijelovi trupa pili\'{c}a, kvaliteta}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna}, editor = {Bo\v{s}njak, M.}, year = {1998}, pages = {83}, keywords = {chicken carcass, portions of chicken carcass, quality}, title = {Quality of whole carcasses and various portions of chicken carcass}, keyword = {chicken carcass, portions of chicken carcass, quality}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font