Pregled bibliografske jedinice broj: 23672
Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila
Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila
(The influence of fruit juice concentrate addition on rheological properties of goat and cow acidophilus milk)
Autori
Novaković, Predrag ; Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 77-78
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kozji i kravlji acidofil; reološka svojstva; koncentrati voćnih sokova
(goat and cow acidophilus milk; rheological properties; fruit juice concentrates)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati mogućnost dodavanja koncentrata voćnih sokova acidofilnom kozjem i kravljem mlijeku. Ispitivani su utjecaji dodatka koncentrata voćnih sokova jabuke i limuna na reološke i fizikalno-kemijske osobine dobivenih proizvoda, kao i njihov utjecaj na brzinu i tijek fermentacije.
Uzorci kozjeg i kravljeg acidofila priređeni su bez dodataka, te s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka jabuke i s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka limuna. Na svim uzorcima izvršena su sljedeća eksperimentalna ispitivanja: mjerenje reoloških osobina gruševa pomoću rotacionog viskozimetra, kao i određivanje potencijalne i aktualne kiselosti. Ispitivanja su vršena nakon 2, 3, 4 i 5 sati fermentacije.
Rezultati mjerenja pokazali su da se dodatkom koncentrata voćnih sokova inhibirala aktivnost Lactobacillus acidophilus i u kozjem i u kravljem mlijeku. Inhibicije su bile znatnije izražene kod dodatka koncentrata limuna. Brzina fermentacije bila je najveća kod uzoraka priređenih bez dodatka koncentrata. Najmanja brzina koagulacije kazeinskih micela bila je zabilježena kod uzoraka priređenih s dodatkom koncentrata limuna. Dobiveni rezultati pokazali su da su brzine fermentacije i koagulacije obrnuto proporcionalne količini dodanog koncentrata. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije dobiveni su gruševi visoke kvalitete i kod kozjeg i kod kravljeg acidofila.
Izvorni jezik
Hrvatski