Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23612

Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladištenja


Kordić, Jasna
Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladištenja // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 85-86 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladištenja
(Lipids changes in stuff of fermented sausages during ripening and storage)

Autori
Kordić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 85-86

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fermentirane kobasice; hidrolitičke i oksidacijske promjene; lipidi; masne kiseline; senzorsko ocjenjivanje
(fatty acids; fermented susage; hydrolitic and oxidative changes; lipids; sensory evaluation)

Sažetak
Istražen je utjecaj uvjeta proizvodnje na hidrolitičke i oksidacijske promjene masti masnog tkiva nadjeva i njihov utjecaj na senzorska svojstva fermentiranih kobasica tijekom proizvodnje i skladištenja. U tu svrhu proizvedeni su uzorci srijemskih kobasica u prirodnim nekontroliranim i u djelomično kontroliranim uvjetima, te uzorci turist salama u industrijskim uvjetima klasičnim (spora fermentacija) i ubrzanim postupkom (brza fermentacija) proizvodnje. Tijekom zrenja i sušenja određivane su u uzorcima pH-vrijednosti nadjeva, udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni i tiobarbiturni broj, te sastav ukupnih masnih kiselina u masti masnog tkiva nadjeva. Senzorsko ocjenjivanje obavljeno je nakon završetka proizvodnje i poslije 30 dana skladištenja. Rezultati rada ukazuju da je tijekom proizvodnje srijemskih kobasica i turist salama, bez obzira na uvjete proizvodnje, daleko izraženija hidrolitička razgradnja nego oksidacija lipida. Pri tome veći utjecaj na ove promjene imala je viša temperatura i relativna vlažnost zraka u pojedinim fazama proizvodnje. Oksidacijske promjene nisu značajnije izražene zbog visokih udjela zasićenih masnih kiselina i mononezasićene oleinske kiseline u lipidima masnog tkiva fermentiranih kobasica. Uvjeti proizvodnje neznatno su utjecali na senzorska svojstva srijemskih kobasica i turist salama na kraju proizvodnje i skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasna Kordić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kordić, Jasna
Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladištenja // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 85-86 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kordić, J. (1998) Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladištenja. U: Marić, V. (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Kordi\'{c}, Jasna}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {85-86}, keywords = {fermentirane kobasice, hidroliti\v{c}ke i oksidacijske promjene, lipidi, masne kiseline, senzorsko ocjenjivanje}, title = {Promjene lipida u nadjevu fermentiranih kobasica tijekom procesa zrenja i skladi\v{s}tenja}, keyword = {fermentirane kobasice, hidroliti\v{c}ke i oksidacijske promjene, lipidi, masne kiseline, senzorsko ocjenjivanje}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kordi\'{c}, Jasna}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {85-86}, keywords = {fatty acids, fermented susage, hydrolitic and oxidative changes, lipids, sensory evaluation}, title = {Lipids changes in stuff of fermented sausages during ripening and storage}, keyword = {fatty acids, fermented susage, hydrolitic and oxidative changes, lipids, sensory evaluation}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font