Pregled bibliografske jedinice broj: 23602
SENZORSKI I FIZIKALNO-KEMIJSKI POKAZATELJI KAKVOĆE NAMAZA OD MASLACA I MEDA
SENZORSKI I FIZIKALNO-KEMIJSKI POKAZATELJI KAKVOĆE NAMAZA OD MASLACA I MEDA // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998. / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SENZORSKI I FIZIKALNO-KEMIJSKI POKAZATELJI KAKVOĆE
NAMAZA OD MASLACA I MEDA
(SENSORY AND PHYSICO - CHEMICAL QUALITY PARAMETERS
OF BUTTER AND HONEY SPREAD)
Autori
Hardi, Jovica ; Novaković, Predrag ; Slačanac, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 1998.
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
maslac; med; namaz; trajnost; kiselost; peroksidni broj.
(butter; honey; spread; duration; acidity; peroxide number.)
Sažetak
Za izradu namaza korišten je maslac I. klase i tri vrste meda: bagremov, lipov i livadski. Med je dodavan maslacu u udjelima od 20, 30, 40 i 50 %, čime je dobiveno 12 osnovnih namaza. Od svakog osnovnog namaza 5 uzoraka praćeno je na sobnoj temperaturi, 20 na +4 °C, a 5 uzoraka na -15 °C. U prvoj seriji praćeno je 360 uzoraka namaza, a u cijelom istraživanju 720 uzoraka. Definirani su: postupak priprave, stabilnost, optimalna temperatura skladištenja i održivost. Senzorkim ocjenjivanjem utvrđen je najpovoljniji udio dodanog meda u maslac od 30 %, a fizikalno-kemijske analize, da je udio od 40 % povoljniji. Utvrđeno je da dodatak meda u namazima (u odnosu na čisti maslac) usporava porast kiselosti, te vrlo značajno usporava oksidativne promjene. Od tri ispitivana, izraženiji je pozitivan utjecaj bagremova meda. Trajnost namaza prema svim senzorskim i fizikalno-kemijskim pokazateljima dvostruko je veća od maslaca, što je značajno postignuće.
Izvorni jezik
Hrvatski