Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23588

Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi


Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica
Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi // Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Ha|iosmanović, Mirza (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1998. str. 31-34


CROSBI ID: 23588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi
(Nutritional value and composition of eggs)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Ha|iosmanović, Mirza

Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
1998

Raspon stranica
31-34

ISBN
953-96682-3-9

Ključne riječi
jaja, hrana, prehrana
(eggs, food, nutrition)

Sažetak
U svijetu se tro{;e jaja razli~itih vrsta ptica koje uglavnom imaju sli~nu prehrambenu vrijednost kao i jaja doma};ih koko{;i. Jaje je potpuna hrana za embrio pileta, pa je prirodno bogato esencijalnim prehrambenim tvarima. Prosje~no jaje koko{;i te`i oko 60 grama, a sadr`i oko 6 g bjelan~evina, 6 g masti, {;to u energetskom pogledu iznosi oko 80 Kcal. Bjelan~evine - ve};ina kojih su albumini (nalaze se u bjelanjku jaja) - biolo{;ki su najvredniji odnosno najiskoristljiviji proteini u prehrani odraslih osoba. Sastav aminokiselina u cijelom jajetu koko{;i ponekad se primjenjuje kao standard za komparaciju biolo{;ke iskoristljivosti (kemijski skor) proteina iz drugih prehrambenih izvora. Nadalje, koko{;je jaje sadr`i oko 30 mg kalcija 1, 5 mg `eljeza, koje dodu{;e vezano za protein konalbumin i nije osobit izvor `eljeza za ~ovjeka. @utanjak je relativno dobar izvor vitamina A, a sadr`i i znatne koli~ine B1, nikotinske kiseline i vitamina B2. Boja `utanjka ovisi o koli~ini karotenoida (ksantofila-luteina), ali nma u~inak provitamina A . @utanjak je bogat izvor kolesterola (oko 250 mg), ali i lecitina. Jaje ne sadr`i askorbinsku kiselinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica
Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi // Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Ha|iosmanović, Mirza (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1998. str. 31-34
Kaić-Rak, A. & Antonić-Degač, K. (1998) Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi. U: Živković, R., Oberiter, V. & Ha|iosmanović, M. (ur.) Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, str. 31-34.
@inbook{inbook, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica}, year = {1998}, pages = {31-34}, keywords = {jaja, hrana, prehrana}, isbn = {953-96682-3-9}, title = {Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi}, keyword = {jaja, hrana, prehrana}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica}, year = {1998}, pages = {31-34}, keywords = {eggs, food, nutrition}, isbn = {953-96682-3-9}, title = {Nutritional value and composition of eggs}, keyword = {eggs, food, nutrition}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font