Pregled bibliografske jedinice broj: 23587
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna // Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999)
Stubičke Toplice, Hrvatska, 1999. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 23587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna
(Wheat drying and influence of drying temperatures on technological quality attributes of grain)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999)
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 20.01.1999. - 22.01.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušenje pšenice; temperature sušenja; klijavost; kakvoća zrna
(wheat drying; drying temperatures; grain germination; wheat quality)
Sažetak
Promjene svojstava pšeničnog zrna do kojih dolazi tijekom sušenja zavise od vlažnosti zrna i o temperaturi i trajanju sušenja. U radu je ispitan utjecaj različitih temperatura sušenja na neke pokazatelje kakvoće zrna. Uzorci četiri ozime sorte pšenica sušeni su pri temperaturama od 50, 60, 70 i 100 °C do vlažnosti od 14 %. Ispitivanja su obuhvatila određivanje klijavosti zrna, prinosa brašna, udjela proteina, sedimentacijske vrijednosti, škroba, oštećenog škroba i enzimatske aktivnosti. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti, da za očuvanje biološke vrijednosti temperatura sušenja ne bi trebala biti veća od 50 °C. Zamijećen je porast sedimentacijske vrijednosti za uzorke sa slabijim kakvoćom glutena pri temperaturama sušenja od 70 °C. Povećanje temperature sušenja ne odražava se značajno na škrobnu komponentu. Diastatička i proteolitička aktivnost zrna se smanjuju pri temperaturama sušenja većim od 70 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek