Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23587

Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna // Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999)
Stubičke Toplice, Hrvatska, 1999. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 23587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna
(Wheat drying and influence of drying temperatures on technological quality attributes of grain)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999)

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 20.01.1999. - 22.01.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sušenje pšenice; temperature sušenja; klijavost; kakvoća zrna
(wheat drying; drying temperatures; grain germination; wheat quality)

Sažetak
Promjene svojstava pšeničnog zrna do kojih dolazi tijekom sušenja zavise od vlažnosti zrna i o temperaturi i trajanju sušenja. U radu je ispitan utjecaj različitih temperatura sušenja na neke pokazatelje kakvoće zrna. Uzorci četiri ozime sorte pšenica sušeni su pri temperaturama od 50, 60, 70 i 100 °C do vlažnosti od 14 %. Ispitivanja su obuhvatila određivanje klijavosti zrna, prinosa brašna, udjela proteina, sedimentacijske vrijednosti, škroba, oštećenog škroba i enzimatske aktivnosti. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti, da za očuvanje biološke vrijednosti temperatura sušenja ne bi trebala biti veća od 50 °C. Zamijećen je porast sedimentacijske vrijednosti za uzorke sa slabijim kakvoćom glutena pri temperaturama sušenja od 70 °C. Povećanje temperature sušenja ne odražava se značajno na škrobnu komponentu. Diastatička i proteolitička aktivnost zrna se smanjuju pri temperaturama sušenja većim od 70 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka
Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna // Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999)
Stubičke Toplice, Hrvatska, 1999. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž. & Hackenberger, D. (1999) Sušenje pšenice i utjecaj temperature sušenja na neke pokazatelje tehnološke kakvoće zrna. U: Međunarodno savjetovanje tehnologa dorade i skladištenja (15 ; 1999).
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka}, year = {1999}, keywords = {su\v{s}enje p\v{s}enice, temperature su\v{s}enja, klijavost, kakvo\'{c}a zrna}, title = {Su\v{s}enje p\v{s}enice i utjecaj temperature su\v{s}enja na neke pokazatelje tehnolo\v{s}ke kakvo\'{c}e zrna}, keyword = {su\v{s}enje p\v{s}enice, temperature su\v{s}enja, klijavost, kakvo\'{c}a zrna}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka}, year = {1999}, keywords = {wheat drying, drying temperatures, grain germination, wheat quality}, title = {Wheat drying and influence of drying temperatures on technological quality attributes of grain}, keyword = {wheat drying, drying temperatures, grain germination, wheat quality}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font