Pregled bibliografske jedinice broj: 235836
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom // Zbornik sažetaka / Tratnik Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 235836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom
(Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on the Yields and Characteristics of Forage Winter Pea in Wheat Mixture)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Maćešić, Dubravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Tratnik Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004, 14-15
Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bakterizacija; prinosi zelene mase; prinosi suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculation; grenn mass yields; dry matter yields; fodder value)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog stočnog graška autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae i prihrane KAN-om na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinos zelene mase (ZM), suhe tvari (ST) i krmnu vrijednost smjese graška "Maksimirski ozimi" i pšenice "Sana". U trećem roku utvrđivanja (1.06) najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (170, 75), kao i masa (ST) kvržica (0, 925 g/varijanti). Prosječni prinosi (ZM) smjese iznosili su od 54, 13 t/ha (varijanta 1) do 62, 00 t/ha (varijanta 2). U ukupnom prinosu (ZM) udio mase graška je iznosio od 47, 75 % (var.3) pa do 61, 50 % (kontrola). Ukupni prinosi (ST) iznosili su od 14, 41 t/ha (kontrola) pa do 17, 04 t/ha u varijanti 2 (bakterizacija). U masi bakterizirane varijante (2) i kontrolne varijante utvrđen je signifikantno veći (P=5%) udio graška u suhoj tvari (54, 63 i 56, 13 %) u odnosu na prihranjivane varijante. Prinosi surovih bjelančevina (SB) graška u 2001. god. varirali su od 1781 kg/ha (N-prihrana) do 2269 kg/ha ( bakterizirana var. 2.), a pšenice od 902 kg/ha (kontrola) do 1269 kg/ha (KAN-om prihranjivana varijanta 3.). Ukupni prinosi SB smjese iznosili su od 2812 kg/ha (kontrola) do 3294 kg/ha (bakterizirana varijanta 2.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)