Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 235836

Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom


Štafa, Zvonimir; Uher, Darko; Maćešić, Dubravko
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom // Zbornik sažetaka / Tratnik Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 235836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom
(Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on the Yields and Characteristics of Forage Winter Pea in Wheat Mixture)

Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Maćešić, Dubravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Tratnik Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004, 14-15

Skup
36. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bakterizacija; prinosi zelene mase; prinosi suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculation; grenn mass yields; dry matter yields; fodder value)

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog stočnog graška autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae i prihrane KAN-om na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinos zelene mase (ZM), suhe tvari (ST) i krmnu vrijednost smjese graška "Maksimirski ozimi" i pšenice "Sana". U trećem roku utvrđivanja (1.06) najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (170, 75), kao i masa (ST) kvržica (0, 925 g/varijanti). Prosječni prinosi (ZM) smjese iznosili su od 54, 13 t/ha (varijanta 1) do 62, 00 t/ha (varijanta 2). U ukupnom prinosu (ZM) udio mase graška je iznosio od 47, 75 % (var.3) pa do 61, 50 % (kontrola). Ukupni prinosi (ST) iznosili su od 14, 41 t/ha (kontrola) pa do 17, 04 t/ha u varijanti 2 (bakterizacija). U masi bakterizirane varijante (2) i kontrolne varijante utvrđen je signifikantno veći (P=5%) udio graška u suhoj tvari (54, 63 i 56, 13 %) u odnosu na prihranjivane varijante. Prinosi surovih bjelančevina (SB) graška u 2001. god. varirali su od 1781 kg/ha (N-prihrana) do 2269 kg/ha ( bakterizirana var. 2.), a pšenice od 902 kg/ha (kontrola) do 1269 kg/ha (KAN-om prihranjivana varijanta 3.). Ukupni prinosi SB smjese iznosili su od 2812 kg/ha (kontrola) do 3294 kg/ha (bakterizirana varijanta 2.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178036

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Štafa, Zvonimir; Uher, Darko; Maćešić, Dubravko
Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom // Zbornik sažetaka / Tratnik Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2004. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Štafa, Z., Uher, D. & Maćešić, D. (2004) Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog stočnog graška u smjesi s pšenicom. U: Tratnik Ljubica (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Uher, Darko and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko}, year = {2004}, pages = {14-15}, keywords = {bakterizacija, prinosi zelene mase, prinosi suhe tvari, krmna vrijednost}, title = {Utjecaj bakterizacije i prihrane KAN-om na osobine, prinos i krmnu vrijednost ozimog sto\v{c}nog gra\v{s}ka u smjesi s p\v{s}enicom}, keyword = {bakterizacija, prinosi zelene mase, prinosi suhe tvari, krmna vrijednost}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Uher, Darko and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko}, year = {2004}, pages = {14-15}, keywords = {inoculation, grenn mass yields, dry matter yields, fodder value}, title = {Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on the Yields and Characteristics of Forage Winter Pea in Wheat Mixture}, keyword = {inoculation, grenn mass yields, dry matter yields, fodder value}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font