Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23558

Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i sušenje fermentiranih kobasica


Kordić, Jasna; Novaković, Predrag
Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i sušenje fermentiranih kobasica // XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i sušenje fermentiranih kobasica
(Influence of microclimatic production conditions on ripening and drying of fermented sausages)

Autori
Kordić, Jasna ; Novaković, Predrag

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fermentirane kobasice; mikroklimatski uvjeti; sušenje i zrenje
(fermented sausages; microclimatic conditions; ripening and drying)

Sažetak
U provedenim istraživanjima ispitan je utjecaj mikroklimatskih uvjeta, posebice temperature i vlažnosti zraka, na promjene nadjeva i senzorska svojstva tijekom zrenja i sušenja fermentiranih kobasica. U tu svrhu proizvedeni su uzorci srijemskih kobasica i slavonskog kulena u prirodnim nekontroliranim i inustrijskim kontroliranim ambijetalnim uvjetima. U uzorcima tijekom zrenja i sušenja svakih sedam dana određivane su pH-vrijednost i gubici mase nadjeva, a senzorsko ocjenjivanje uzoraka obavljeno je nakon završenog procesa zrenja. Rezultati rada pokazuju značajne razlike između uzoraka proizvedenih u nekontroliranim i kontroliranim proizvodnim uvjetima. Tijekom proizvodnje srijemske kobasice i slavonskog kulena u nekontroliranim uvjetima temperature i relativne vlažnosti zraka znatno su varirale, dok su se u kontroliranim uvjetima procesi odvijali u početnoj fazi kod viših temperatura i većih relativnih vlažnosti zraka, koje su se u nastavku procesa postupno snižavale. Proizvodni proces srijemskih kobasica u nekontroliranim uvjetima trajao je 35 dana, a gubitak mase iznosio je 38%, dok je u kontroliranim trajao 21 dan uz gubitak mase od 40%. U slučaju proizvodnje slavonskog kulena u nekontroliranim uvjetima proizvodnje proces je trajao 84 dana, a gubitak mase iznosio 37%, dok je u slučaju kontroliranih uvjeta trajao 63 dana uz gubitak mase od 36%. Promjene pH-vrijednosti nadjeva (izrazit pad u prvim danima, a potom lagani porast do kraja proizvodnje) bile su veće u nadjevu fermentiranih kobasica proizvedenih u kontroliranim uvjetima. Primjenjeni mikroklimatski uvjeti nisu značajnije utjecali na senzorsku kvalitetu fermentiranih kobasica.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jasna Kordić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kordić, Jasna; Novaković, Predrag
Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i sušenje fermentiranih kobasica // XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kordić, J. & Novaković, P. (1998) Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i sušenje fermentiranih kobasica. U: Mustapić, Z. (ur.)XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {Kordi\'{c}, Jasna and Novakovi\'{c}, Predrag}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1998}, pages = {375}, keywords = {fermentirane kobasice, mikroklimatski uvjeti, su\v{s}enje i zrenje}, title = {Utjecaj mikroklimatskih uvjeta proizvodnje na zrenje i su\v{s}enje fermentiranih kobasica}, keyword = {fermentirane kobasice, mikroklimatski uvjeti, su\v{s}enje i zrenje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kordi\'{c}, Jasna and Novakovi\'{c}, Predrag}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1998}, pages = {375}, keywords = {fermented sausages, microclimatic conditions, ripening and drying}, title = {Influence of microclimatic production conditions on ripening and drying of fermented sausages}, keyword = {fermented sausages, microclimatic conditions, ripening and drying}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font