Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23536

Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca


Husadžić, Bećir; Vasić-Rački, Đurđa
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca
(Reproduction of the bioprocess - baker's yeast fermentation)

Autori
Husadžić, Bećir ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997

Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bioproces; pekarski kvasac; ponovljivost
(bioprocess; baker's yeast; reproduction)

Sažetak
Poznata je da se pri izvedbi šaržnih bioprocesa teško postižu reproducibilni rezultati. Zbog toga je potrebno točno procijeniti njihova međusobna odstupanja. Stoga je u ovom radu, upotrebljavajući teoriju uzoraka, provedena statistička analiza eksperimentalnih podataka dobivenih pri provedbi procesa u istim uvjetima. Kao model bioprocesa je odabran uzgoj pekarskog kvasca. Uzgoj je provođen pri temperaturi 30 C, na točno definiranoj podlozi uz istu aeraciju. Eksperiment je provođen pet puta. Količine nastale biomase i etanola su praćene spektrofotometrijski. Potrošnja glukoze je praćena tekućinskom kromatografijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đurđa Vasić-Rački (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Husadžić, Bećir; Vasić-Rački, Đurđa
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Husadžić, B. & Vasić-Rački, Đ. (1997) Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca. U: Gojo, M., Trajkov, N. & Smolec, S. (ur.)Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Husad\v{z}i\'{c}, Be\'{c}ir and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {1997}, pages = {275}, keywords = {bioproces, pekarski kvasac, ponovljivost}, title = {Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca}, keyword = {bioproces, pekarski kvasac, ponovljivost}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Husad\v{z}i\'{c}, Be\'{c}ir and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {1997}, pages = {275}, keywords = {bioprocess, baker's yeast, reproduction}, title = {Reproduction of the bioprocess - baker's yeast fermentation}, keyword = {bioprocess, baker's yeast, reproduction}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font