Pregled bibliografske jedinice broj: 23536
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponovljivost bioprocesa - uzgoj pekarskog kvasca
(Reproduction of the bioprocess - baker's yeast fermentation)
Autori
Husadžić, Bećir ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997
Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
bioproces; pekarski kvasac; ponovljivost
(bioprocess; baker's yeast; reproduction)
Sažetak
Poznata je da se pri izvedbi šaržnih bioprocesa teško postižu reproducibilni rezultati. Zbog toga je potrebno točno procijeniti njihova međusobna odstupanja.
Stoga je u ovom radu, upotrebljavajući teoriju uzoraka, provedena statistička analiza eksperimentalnih podataka dobivenih pri provedbi procesa u istim uvjetima. Kao model bioprocesa je odabran uzgoj pekarskog kvasca. Uzgoj je provođen pri temperaturi 30 C, na točno definiranoj podlozi uz istu aeraciju. Eksperiment je provođen pet puta. Količine nastale biomase i etanola su praćene spektrofotometrijski. Potrošnja glukoze je praćena tekućinskom kromatografijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125021
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Đurđa Vasić-Rački
(autor)