Pregled bibliografske jedinice broj: 234515
Pogodnosti tla Istre za vinogradarsku proizvodnju
Pogodnosti tla Istre za vinogradarsku proizvodnju // Glasnik zaštite bilja, I (2005), 6; 29-54 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 234515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pogodnosti tla Istre za vinogradarsku proizvodnju
(Adabtability of different soil type from Istria region, Croatia, for viticulture production)
Autori
Gluhić, David
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) I
(2005), 6;
29-54
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinova loza; tlo; Istra; crvenica
(vine; soil; Istria; red soil)
Sažetak
Područje Istre je regija sa povijesnom tradicijom uzgoja vinove loze. Prvi nalazi o uzgoju vinove loze potiču još iz vremena Rimskog carstva. Svoj vrhunac u uzgoju vinove loze, Istra dostiže u periodu perd II. Svijstskim ratom kada na području Istre ima oko 66.000 ha vinograda. Nakon II. Svijetskog rata, površina se značajno smanjuje te danas u Istri imamo oko 6.000 ha vinograda. Promjenom države politike prema razvoju vinogradarstva, na području Istre počinje obnova vinogradarske proizvodnje i sadnja novih površina. Prilikom podizanja novih vinograda proizvođači se susreću sa nizom problema. Jedan od vodećih problema je izbor lokacije i karkateristike tla za uzgoj vinove loze. Na prodručju Istarskog poluotoka, 4 su dominantna tipa tla na kojima se uzgaja vinova loza. To su tla koja su porijeklom nastala iz crvenica, smeđeg tla na vapnencu, rendzine i smonice na laporu. Svaki od tih tala ima svoje izvorne specifičnosti, koje nasljeđuju i tla koja iz njih nastaju. Ostali tipovi tla, vrlo se rijetko koriste za uzgoj vinove loze. U ovom radu su obrađena osnovna kemijska svojstva navedenih tipova tala s posebnim osvrtom na riješenje nepovoljnih karakteristika. Sve kemijske analize tla, izvršene su u Peedološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Obrađeni su slijedeći parametri: pH vrijednost tla (u vodi i KCl-u), količina biljci pristupačnog fosfora i kalija, ukupna količina dušika, količina humusa u tlu, te prema potrebi i količina karbonata i hidrolitski aciditet tla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0147001
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
David Gluhić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract