Pregled bibliografske jedinice broj: 23432
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum // XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 359-360 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum
(COMPARASION OF CHEMICAL AND RHEOLOGICAL PROPERTIES OF GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Durum WITH GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Aestivum)
Autori
Perić, Ljiljana ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jurković, Zorica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 359-360
Skup
XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aestivum brašno; durum brašno; kemijske osobine; reološke osobine
(aestivum flour; chemycal properties; durum flour; rheological properties)
Sažetak
Pšenice vrste T. durum se razlikuju od pšenica T. aestivum po kemijskom sastavu, a time i po reološkim svojstvima. U četiri uzorka krupica pšenica vrste Tr. durum i dva uzorka krupica pšenica vrste T. aestivum određen je kemijski sastav (maseni udio vode, mineralnih tvari, b-karotena, proteina, vlažnoga glutena, škroba, oštećenog škroba, masti) te sedimentacijska vrijednost i aktivnost a-amilaze. Reološka svojstva tijesta, dobivenih iz ovih uzoraka, ispitana su Brabenderovim farinigrafom i ekstenzografom. Za određivanje reoloških svojstava tijesta farinografom korištene su dvije metode: standardna metoda te metoda po Irvin-u. Metodom po Irvine-u vršena su ispitivanja pri dvije temperature (30 i 50 °C) s različitim masenim udjelima vode u tijestu. Rezultati ispitivanja su pokazali da su dvije krupice durum pšenica pokazale očekivanu kakvoću, krupice običnih pšenica također, dok su dvije krupice durum pšenica po stupnju kakvoće bile ispod krupica običnih pšenica, na osnovi čega se može zaključiti da nije dovoljno imati krupicu durum pšenice (za neku namjensku proizvodnju npr. tjesteninu), nego i sama pšenica mora biti visoke kakvoće.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek