Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23432

USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum


Perić, Ljiljana; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jurković, Zorica
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum // XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 359-360 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum
(COMPARASION OF CHEMICAL AND RHEOLOGICAL PROPERTIES OF GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Durum WITH GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Aestivum)

Autori
Perić, Ljiljana ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jurković, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 359-360

Skup
XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.02.1998. - 28.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aestivum brašno; durum brašno; kemijske osobine; reološke osobine
(aestivum flour; chemycal properties; durum flour; rheological properties)

Sažetak
Pšenice vrste T. durum se razlikuju od pšenica T. aestivum po kemijskom sastavu, a time i po reološkim svojstvima. U četiri uzorka krupica pšenica vrste Tr. durum i dva uzorka krupica pšenica vrste T. aestivum određen je kemijski sastav (maseni udio vode, mineralnih tvari, b-karotena, proteina, vlažnoga glutena, škroba, oštećenog škroba, masti) te sedimentacijska vrijednost i aktivnost a-amilaze. Reološka svojstva tijesta, dobivenih iz ovih uzoraka, ispitana su Brabenderovim farinigrafom i ekstenzografom. Za određivanje reoloških svojstava tijesta farinografom korištene su dvije metode: standardna metoda te metoda po Irvin-u. Metodom po Irvine-u vršena su ispitivanja pri dvije temperature (30 i 50 °C) s različitim masenim udjelima vode u tijestu. Rezultati ispitivanja su pokazali da su dvije krupice durum pšenica pokazale očekivanu kakvoću, krupice običnih pšenica također, dok su dvije krupice durum pšenica po stupnju kakvoće bile ispod krupica običnih pšenica, na osnovi čega se može zaključiti da nije dovoljno imati krupicu durum pšenice (za neku namjensku proizvodnju npr. tjesteninu), nego i sama pšenica mora biti visoke kakvoće.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Ljiljana; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jurković, Zorica
USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum // XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 359-360 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Perić, L., Ugarčić-Hardi, Ž. & Jurković, Z. (1998) USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLOŠKIH SVOJSTAVA KRUPICA PŠENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA PŠENICE VRSTE Triticum Aestivum. U: Mustapić, Z. (ur.)XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Peri\'{c}, Ljiljana and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1998}, pages = {359-360}, keywords = {aestivum bra\v{s}no, durum bra\v{s}no, kemijske osobine, reolo\v{s}ke osobine}, title = {USPOREDBA KEMIJSKIH I REOLO\v{S}KIH SVOJSTAVA KRUPICA P\v{S}ENICA VRSTE Triticum Durum S KRUPICAMA P\v{S}ENICE VRSTE Triticum Aestivum}, keyword = {aestivum bra\v{s}no, durum bra\v{s}no, kemijske osobine, reolo\v{s}ke osobine}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Peri\'{c}, Ljiljana and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Mustapi\'{c}, Z.}, year = {1998}, pages = {359-360}, keywords = {aestivum flour, chemycal properties, durum flour, rheological properties}, title = {COMPARASION OF CHEMICAL AND RHEOLOGICAL PROPERTIES OF GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Durum WITH GRITS OF WHEAT VARIETIES Triticum Aestivum}, keyword = {aestivum flour, chemycal properties, durum flour, rheological properties}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font