Pregled bibliografske jedinice broj: 234180
Higijena ruku
Higijena ruku // Meso, VII (2005), 2; 41-45 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 234180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijena ruku
(Hand hygiene)
Autori
Tofant, Alenka
Izvornik
Meso (1332-0025) VII
(2005), 2;
41-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
higijena; ruke; pranje; dezinfekcija; antiseptik
(hygiene; hands; washing; disinfection; antiseptic)
Sažetak
Higijena ruku jedna je od najvažnijih mjera prevencije u širenju infekcija. Provodi se radi sprečavanja prenošenja mikroorganizama u kontaktu s ljudima, životinjama, namirnicama i predmetima. U analizi opasnosti kontrolom kritičnih točaka (HACCP) u praksi, kao i u provedbi dobre higijenske prakse (GHP) ruke predstavljaju kritičnu točku na koju treba obratiti pozornost. U radu su opisane definicije za higijensko pranje ruku i higijensko utrljavanje. Opisani su kemijski spojevi s antiseptičkim učinkom, koji se najčešće upotrebljavaju za pranje i dezinfekciju ruku. Također su istaknuti važnost načina pranja i vrijeme trajanja. U veterinarskoj praksi higijena ruku važan je čimbenik u svim djelatnostima, u radu s pacijentima, proizvodnji i preradi namirnica kao i u higijeni smještaja i držanja životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Food Technology & Biotechnology
- CAB Abstracs
- Zoological Technology