Pregled bibliografske jedinice broj: 233766
Divlja svinja (Sus scrofa L.)- od biologije do kuhinje
Divlja svinja (Sus scrofa L.)- od biologije do kuhinje // Meso, 7 (2005), 6; 49-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 233766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Divlja svinja (Sus scrofa L.)- od biologije do kuhinje
(Wild boar (Sus scrofa L.)- from biology to kitchen)
Autori
Konjević, Dean
Izvornik
Meso (1332-0025) 7
(2005), 6;
49-53
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
divlja svinja; uzgoj; kvalitetna namirnica; trihineloza
(wild boar; rearing; quality grocery; trichinellosis)
Sažetak
Divlja svinja je naša autohtona divljač čija je brojnost posljednjih godina u znatnom porastu. Upravo ta brojnost određuje i odnos čovjeka prema ovoj divljači. U cilju pravilnijeg uzgoja nužne su određene preinake uzgojnih modela kao i primjene novijih spoznaja vezanih uz oblike vladanja. Sve to valja pratiti redovit i pravilan odstrjel. Stečeni se trupovi divljih svinja nakon potvrde higijenske ispravnosti mogu iskoristiti na više načina. Pozitivan kemijski sastav mesa, posebice mlađih kategorija, svrstava meso divljih svinja u visoko kvalitetne namirnice ugodna okusa. Ipak, nužno je dodatno naglasiti neophodnost kontrole mesa na trihinelozu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Food Technology and Biotechnology
- Zoological Record