Pregled bibliografske jedinice broj: 23343
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima
(Oxygen solubility in fermetation media)
Autori
Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko ; Delić, Vladimir ; Vasić-Rački, Đurđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997
Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
fermentacijski medij; topljivost kisika; Sechenov empirijski model; fizikalna metoda zasićenja
(fermentation media; oxygen solubility; Sechen's empirical model; physical saturation method)
Sažetak
Brzina međufaznog prijenosa kisika iz plinske u kapljevitu fazu (fermentacijski medij), kod većine biotehnoloških procesa u industrijskom mjerilu, je limitirajući faktor. U svrhu pouzdane procjene koeficijenata međufaznog prijenosa kisika (kLa), aeracijskog kapaciteta bioreaktora (Ro) i iskorištenja aeracijskog sustava, potrebno je odrediti topljivost kisika u kapljevitoj fazi.
Topljivost kisika u kapljevini opisuje Henry-ev zakon, p=Hc*, gdje je p - parcijalni tlak plina u ravnoteži s kapljevinom, H - Henry-eva konstanta i c* - ravnotežna koncentracija plina u kapljevitoj fazi. Uz pretpostavku da se plin ponaša kao idealni i valjanosti Henry-eva zakona, jedan od načina izražavanja toplivosti plina u kapljevini je preko Bunsen-ova koeficijenta a.
Ovisnost topljivosti plinova u kapljevini o sastavu otopljenih tvari (neelektrolita) se opisuje empirijskim modelom prema Sechen-u.
U ovom su radu prikazani rezultati određivanja topljivosti kisika fizikalnom metodom zasićenja za vodene otopine D-sorbitola koncentracije do 660 g/dm3 i L-sorboze 600 g/dm3 šri temperaturi 30,0 C. Analizom eksperimentalnih podataka procijenjene su približne vrijednosti specifične konstante K za D-sorbitol 6,98 10-4 dm3/g i za L-sorbozu 5,78 10-4 dm3/g. Uspoređene su vrijednosti topljivosti kisika koje su procijenjene Sechen-ovim modelom i onih koje su izmjerene u otopini iz stvarnog procesa pretvorbe D-sorbitola u L-sorbozu. Dobiveno je dobro slaganje procijenjenih i eksperimentalnih vrijednosti topljivosti kisika u promatranom sustavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija