Pregled bibliografske jedinice broj: 23324
Kristalna struktura O-acilnih derivata metil-beta-D- ksilopiranozida
Kristalna struktura O-acilnih derivata metil-beta-D- ksilopiranozida // XV. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Sažeci / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. str. 134-134 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 23324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kristalna struktura O-acilnih derivata metil-beta-D-
ksilopiranozida
(Crystal structure of o-acyl derivatives of methyl
beta-D-xylopyranoside)
Autori
Matijašić, Ivanka ; Petrović, Vesna ; Tomić, Srđanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XV. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Sažeci
/ Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997, 134-134
Skup
XV. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kristalna struktura ; ugljikohidrati ; selektivna acilacija i deacilacija
(crystal structure ; carbohydrate ; selective acylations and deacylations)
Sažetak
Selektivna acilacija i deacilacija ugljikohidrata stalan je problem u kemiji šećera. Dokazano je da se selektivnost može postići uporabom enzima kao katalizatora. Tako su kemo-enzimatskim putem sintetizirani O-acilni derivati glukoze, 2- acetamido-2-deoksiglukoze i manoze. U nastavku naših istraživanja određene su i kristalne i molekulske strukture kemoenzimskim pute sintetiziranih metil-4-O-pivaloil-beta-D- ksilopiranozida (1) i metil-2, 4-O-acetil-3-O- pivaloil-beta-D-ksilopiranozida (2). Utvrđena je piranozna struktura s _4C^1 konformacijom prstena. U oba spoja postoje C-H O interakcije kao posljedica sterokemije šećera, a u spoju (1) također i vrlo zanimljive intra- i intermolekularne O-H O vodikove veze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija