Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 233187

Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca


Roksa, Ivana
Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca, 2005., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 233187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca
(Bioconversion of fumaric acid in L-malic acid using whole baker's yeast cells)

Autori
Roksa, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2005

Stranica
45

Mentor
Zelić, Bruno

Ključne riječi
L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; pekarski kvasac; matematički model procesa
(L-malic acid; fumaric acid; baker's yeast; mathematical model of the process)

Sažetak
L-jabučna kiselina, komponenta staničnog metabolizma, se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji kao konzervans (zamjena za limunsku kiselinu). Učinkovita je u liječenju bolesti jetre osobito hiperamonemije, a upotrebljava se i kao jedna od komponenata u infuzijskim otopinama s aminokiselinama. U ovome radu proučavan je proces biokonverzije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu s cijelim nerastućim stanicama pekarskog kvasca. Enzim fumaraza je sastavni dio staničnog metabolizma (prisutan u ciklusu limunske kiseline), a pekarski kvasac je dostupan i jeftin izvor tog enzima. Provedena su dva tipa pokusa biokonverzije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu: pokusi na tresilici i pokusi u laboratorijskom bioreaktoru. Na tresilici su provedeni pokusi s različitim koncentracijma otopine fumarne kiseline i različitim koncentracijama suspenzije permeabiliziranih stanica pekarskog kvasca kako bi se utvrdio utjecaj koncentracije fumarne kiseline i koncentracije kvasca na volumnu produktivnost i konverziju, te kako bi se procijenili kinetički parametri modela procesa biokonverzije fumarne kiseline. Proveden je i pokus s nepermeabiliziranim stanicama kvasca u svrhu utvrđivanja utjecaja procesa permeabilizacije na karakteristike procesa biokonverzije fumarne kiseline. Procesi biokonverzije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu u laboratorijskom bioreaktoru su provedeni kao: šaržni pokus, šaržni pokus s dotokom fumarne kiseline, te kontinuirani pokus s povratnim tokom biomase. Postavljen je matematički model procesa biokonverzije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu. Parametri modela su procijenjeni simpleks metodom ili metodom najmanjih kvadrata pomoću programskog paketa SCIENTIST. Rezultati simulacije procesa pomoću modela su uspoređeni sa eksperimentalnim rezultatima te je ustanovljeno njihovo dobro slaganje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Zelić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Roksa, Ivana
Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca, 2005., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Roksa, I. (2005) 'Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Roksa, Ivana}, year = {2005}, pages = {45}, keywords = {L-jabu\v{c}na kiselina, fumarna kiselina, pekarski kvasac, matemati\v{c}ki model procesa}, title = {Biokonverzija fumarne kiseline u L-jabu\v{c}nu kiselinu cijelim stanicama pekarskog kvasca}, keyword = {L-jabu\v{c}na kiselina, fumarna kiselina, pekarski kvasac, matemati\v{c}ki model procesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Roksa, Ivana}, year = {2005}, pages = {45}, keywords = {L-malic acid, fumaric acid, baker's yeast, mathematical model of the process}, title = {Bioconversion of fumaric acid in L-malic acid using whole baker's yeast cells}, keyword = {L-malic acid, fumaric acid, baker's yeast, mathematical model of the process}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font