Pregled bibliografske jedinice broj: 233104
Kvaliteta toplinski tretiranih plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Kvaliteta toplinski tretiranih plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 233104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta toplinski tretiranih plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(The quality of heat treated harvested strawberries (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Bilandžija, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2005
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; toplinski tretmani; kvaliteta; čuvanje
(Fragaria x ananassa Duch.; heat treatments; quality; storage)
Sažetak
Provedeno je istraživanje o utjecaju toplinskih tretmana potapanjem plodova u vruću vodu 5 minuta na 48°C (HWD-48-5) i 30 sekundi na 60°C (HWD-60-0.5) na kvalitetu plodova jagode cv. Elsanta. Plodovi su nakon tretmana čuvani u uvjetima NA na +1°C u trajanju od 7 dana. Čuvanje je snizilo sve istraživane pokazatelje kvalitete. HWD-60-0.5 značajno je utjecao na degradaciju ukupnih kiselina, na omjer TSS/TA, svjetloću i intenzitet boje mesa. Tretman HWD-48-5 nije pokazao značajnije razlike u odnosu na kontrolu i prema tome se pokazao boljim od HWD-60-0.5. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se pronašao "idealan" tretman (visina temperature/dužina trajanja) koji bi povoljno utjecao na kvalitetu jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)