Pregled bibliografske jedinice broj: 232968
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH : Monitoring kvalitete travne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH : Monitoring kvalitete travne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava // Mljekarstvo, 55 (2005), 4; 283-296 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 232968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH : Monitoring kvalitete travne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava
(Forage quality on family farms in Croatia : Monitoring grass silage quality over the two winter feeding seasons of dairy cows)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Kutnjak, Hrvoje ; Maslov, Luna
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 4;
283-296
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta travne silaže; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
(grass silage quality; NIR analysis; family farm)
Sažetak
U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: « Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom 6 mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu travne silaže tijekom druge godine istraživanja i usporediti rezultate s prvom godinom istraživanja. Uzorci travne silaže s OPG analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), korigirana ST (KST), sirovi proteini (SP), razgradivi sirovi proteini (RSP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), amonijski dušik (NH3-N), rezidui šećera, probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktor konzumacije za goveda. Rezultati analiza pokazuju velike varijacije prosječne hranidbene vrijednosti svih ispitivanih parametara kvalitete. Najveće varijacije su dobivene za sadržaj KST (od 126-825 g kg-1 svježeg uzorka), SP (50-217g kg-1ST), NDF (370-593 g kg-1ST) i NH3-N (49-337 g N kg-1 ukupnog N). Statistički značajne razlike (P<0.05) između pojedinih OPG dobivene su za sadržaj KST, SP, ME, NH3-N, D-vrijednosti i FME/ME. Uzorci travne silaže analizirani tijekom druge godine istraživanja imali su u prosjeku nižu kvalitetu u odnosu na uzorke analizirane u prvoj godini istraživanja (statistički značajno niži (P<0.05) sadržaj SP, rezidua šećera i D-vrijednost).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Luna Maslov Bandić
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- TOXLINE
- Foodline
- CAB HEALTH
- World Transl. Index
- Packing Sscience & Technology