Pregled bibliografske jedinice broj: 232967
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava // Mljekarstvo, 55 (2005), 4; 269-282 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 232967 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava
(Forage quality on family farms in Croatia: Monitoring corn silage quality over the two winter feeding seasons of dairy cows)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Kutnjak, Hrvoje ; Maslov, Luna
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 4;
269-282
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
(corn silage; NIRS; family farms)
Sažetak
U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: « Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom šest mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu kukuruzne silaže tijekom druge godine istraživanja i usporediti kvalitetu kukuruzne silaže između prve i druge godine istraživanja. Uzorci kukuruzne silaže analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), korigirana ST (KST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju poželjan sadržaj KST (352.99 g kg-1), visok sadržaj škroba (339, 86 g kg-1ST) i NDF (422, 65 g kg-1ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH 3, 65), uobičajenog sadržaja FME/ME (79%) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71, 1%), ali vrlo niskog sadržaja proteina (58, 96 g kg-1ST). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG dobivene su za sadržaj KST (P<0, 05), D-vrijednosti (P<0, 05), NDF (P<0.05), pH (P<0, 05), škroba (P<0, 05), ME (P<0, 05) i OT (P<0, 05). Usporedbom prosječnih rezultata kvalitete uzoraka kukuruzne silaže u dvije godine istraživanja utvrđeno je, da su uzorci kukuruzne silaže druge godine istraživanja imali statistički značajno niži sadržaj KST, SP i FME/ME (P<0.01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Luna Maslov Bandić
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- TOXLINE
- Foodline
- CAB Health
- World Trans. Index
- Packing Science & Technology