Pregled bibliografske jedinice broj: 232962
Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima.
Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima. // Mljekarstvo, 55 (2005), 4; 309-322 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 232962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Variranje kemijskog sastava travno-djetelinskih smjesa tijekom vegetacijske sezone u različitim agroekološkim uvjetima.
(Variations in chemical composition of grass clover mixtures over the vegetation season in different agroecological conditions)
Autori
Perčulija, Goran ; Knežević, Mladen ; Leto, Josip ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ;
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 4;
309-322
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
travno-djetelinska smjesa; otkos; lokacija; kemijski sastav
(grass-clover mixture; cut; location; chemical composition)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 6 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u 6 županija radi utvrđivanja variranja kemijskog sastava domaće i kanadske travno-djetelinske smjese (TDS) kroz vegetacijsku sezonu. Pokus je postavljen po slučajnom rasporedu na ukupno 1 ha površine na svakom OPG (0.5 ha domaća TDS, 0.5 ha kanadska TDS). NIRS aparatom (Foss, Model 6500) utvrđena je: suha tvar (ST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), probavljivost OT u ST (D-vrijednost) i sadržaj ugkljikohidrata topivih u vodi (UTV) biljne mase svakog od 5 otkosa travno-djetelinskih smjesa. Domaća i kanadska TDS nisu se razlikovale ni u jednom praćenom kemijskom svojstvu. Utvrđene su značajne razlike među lokacijama u sadržaju ST, OT i UTV TDS. Interakcija smjesa x lokacija bila je signifikantna (P<0.05) samo za OT. Interakcija smjesa x otkos bila je nesignifikantna za sva praćena svojstva (P>0.05), što znači da nije bilo značajnih razlika među smjesama unutar pojedinih otkosa, dok su značajne razlike među otkosima utvrđene u svim istraživanim parametrima kvalitete. Rast kvalitete TDS-a, sa svakim narednim otkosom, vidljiv je iz relativnog povećanja sadržaja SP od prvog (112, 9 g kg-1) do petog otkosa (185, 9 g kg-1). Sadržaj NDF bio je povišen tijekom cijele vegetacijske sezone, a opravdano najmanje NDF utvrđeno je u zadnjem otkosu (628, 6 g kg-1) koji je imao i najviše ME (10, 73 MJ kg-1), D-vrijednost (71, 6) i UTV (56, 3 g kg-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Perčulija
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- TOXLINE
- Foodline
- CAB Health World Transl. Index
- Packing Science & Technology