Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23192

Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 23192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
(The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996, 45-56

Skup
Stručno-znanstveni simpozij Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.12.1996

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi
(ultrafiltration; microfiltration; fermented milk products)

Sažetak
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cesce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine bioloski najvrijednijih proteina sirutke koji takodjer poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnoloske prednosti, te znacajne ustede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Tratnik, L. & Božanić, R. (1996) Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda. U: Živković, R., Hadžiosmanović, M. & Oberiter, V. (ur.)Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {1996}, pages = {45-56}, keywords = {ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, title = {Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {1996}, pages = {45-56}, keywords = {ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products}, title = {The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product}, keyword = {ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font