Pregled bibliografske jedinice broj: 23192
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 23192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
(The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product)
Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
/ Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996, 45-56
Skup
Stručno-znanstveni simpozij Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.12.1996
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi
(ultrafiltration; microfiltration; fermented milk products)
Sažetak
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cesce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine bioloski najvrijednijih proteina sirutke koji takodjer poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnoloske prednosti, te znacajne ustede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
Izvorni jezik
Hrvatski