Pregled bibliografske jedinice broj: 231248
Uzroci deformiranosti plodova jagoda u hidroponskom uzgoju
Uzroci deformiranosti plodova jagoda u hidroponskom uzgoju, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 231248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci deformiranosti plodova jagoda u hidroponskom uzgoju
(The causes of strawberry fruit deformity in hydroponics cultivation)
Autori
Mrđenović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.11
Godina
2005
Stranica
37
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; sorta; sadni materijal
(Fragaria x ananssa Duch.; cultivar; plant material)
Sažetak
Posljednjih nekoliko godina zabilježeno je naglo povećanje uzgoja jagode u hidroponskom sustavu na području Europske unije. Takav način proizvodnje jagoda započeo je u Hrvatskoj 2002.godine. Kako su ulaganja u takav za poljoprivredu moderan model proizvodnje velika, to se očekuju i plodovi vrhunske kvalitete koji mogu postići više cijene. Deformiranost plodova stoga može predstavljati veliki problem, a uzroci tome mogu biti mnogobrojni. Kao glavni uzroci ove pojave navode se nepravilnosti u ishrani (dušik, bor i dr.), neadekvatna vlažnost zraka, nedovoljan broj insekata za oprašivanje, nedovoljna suma inaktivnih temperatura i dr. Provedenim istraživanjem i proučavanjem literature ustanoviljeno je da početni razvoj sadnica jagode uvelike ovisi o sorti koju odaberemo za uzgoj. Korištenjem iste tehnologije hidroponskog uzgoja udio deformiranih plodova jagode značajno se razlikuje od sezone do sezone. Udio deformiranih plodova u hidroponskom uzgoju može biti i veći od 45 %, a što značajno smanjuje vrijednost proizvodnje. Također da je potrebno sustavnije istražiti problematiku pojave i uzroka deformiranosti plodova jagode u hidroponskom uzgoju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)