Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 231244

Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti


Grbeša, Slaven
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 231244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti
(Quality of strawberry fruit depending on maturity stage)

Autori
Grbeša, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2005

Stranica
27

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; suha topiva tvar; ukupne kiseline; boja ploda; sorte jagoda
(Fragaria x ananassa Duch.; total soluble solids; total acidity; fruit color; strawberry cultivars)

Sažetak
Sredinom lipnja 2005. godine na lokalitetu Belovar, ubrani su plodovi triju sorata jagode: Marmolada, Arosa i Raurica. Plodovi uzeti u različitim stupnjevima obojenosti i to sa 100%-tnom, 85%-tnom i 70%-tnom prekrivenošću plodova crvenom bojom. Na prikupljenim uzorcima su izvršena objektivna mjerenja njihove kvalitete: sadržaj suhe topive tvari (STT) i ukupne količine kiselina (UK), te mjerenje obojenosti (CIE-lab). Ustanovljeno je da su plodovi slabijeg stupnja obojenosti sadržavali veću količinu ukupnih kiselina. Vrijednost omjera STT/UK se pravilno smanjivala od plodova sa 100%-tnom obojenosti prema plodovima sa 70%-tnom obojenosti. Sorta Raurica je imala opravdano veće vrijednosti L, a, b i C parametara prilikom provedbe kolorimetrijskih mjerenja, slično kao i plodovi sa 70%-tnom obojenosti koji su pokazali značajno veću vrijednost parametara L, a i C kod mjerenja istom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Slaven
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Grbeša, S. (2005) 'Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbe\v{s}a, Slaven}, year = {2005}, pages = {27}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., suha topiva tvar, ukupne kiseline, boja ploda, sorte jagoda}, title = {Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., suha topiva tvar, ukupne kiseline, boja ploda, sorte jagoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbe\v{s}a, Slaven}, year = {2005}, pages = {27}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., total soluble solids, total acidity, fruit color, strawberry cultivars}, title = {Quality of strawberry fruit depending on maturity stage}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., total soluble solids, total acidity, fruit color, strawberry cultivars}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font