Pregled bibliografske jedinice broj: 231244
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 231244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti
(Quality of strawberry fruit depending on maturity stage)
Autori
Grbeša, Slaven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2005
Stranica
27
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; suha topiva tvar; ukupne kiseline; boja ploda; sorte jagoda
(Fragaria x ananassa Duch.; total soluble solids; total acidity; fruit color; strawberry cultivars)
Sažetak
Sredinom lipnja 2005. godine na lokalitetu Belovar, ubrani su plodovi triju sorata jagode: Marmolada, Arosa i Raurica. Plodovi uzeti u različitim stupnjevima obojenosti i to sa 100%-tnom, 85%-tnom i 70%-tnom prekrivenošću plodova crvenom bojom. Na prikupljenim uzorcima su izvršena objektivna mjerenja njihove kvalitete: sadržaj suhe topive tvari (STT) i ukupne količine kiselina (UK), te mjerenje obojenosti (CIE-lab). Ustanovljeno je da su plodovi slabijeg stupnja obojenosti sadržavali veću količinu ukupnih kiselina. Vrijednost omjera STT/UK se pravilno smanjivala od plodova sa 100%-tnom obojenosti prema plodovima sa 70%-tnom obojenosti. Sorta Raurica je imala opravdano veće vrijednosti L, a, b i C parametara prilikom provedbe kolorimetrijskih mjerenja, slično kao i plodovi sa 70%-tnom obojenosti koji su pokazali značajno veću vrijednost parametara L, a i C kod mjerenja istom metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)