Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 230955

Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posmeđenja kožice) jabuke ovisno o roku berbe


Novak, Kristina
Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posmeđenja kožice) jabuke ovisno o roku berbe, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 230955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posmeđenja kožice) jabuke ovisno o roku berbe
(Course of oxidation of alpha-farnesene and appearance of scald (skin browning) on apples depending of harvest date)

Autori
Novak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.11

Godina
2005

Stranica
26

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
jabuka Granny Smith; površinski scald; oksidacija alf-farnezena; konjugirani trienoli (CT); rok berbe
(Granny Smith apple; superficial scald; alpha-farnesene oxidation; conjugated trienes (CT); harvest date)

Sažetak
Istraživana je oksidacija alfa-farnezena kod jabuke Granny Smith brane u tri roka berbe nakon i tijekom čuvanja 4 mjeseca u NA. Alfa-farnezen i CT analizirani su spetrofotometrijski i HPLC metodom. Nije utvrđena pozitivna korelacija između scalda i koncentracije alfa-farnezena kao i između scalda i CT259. Na kraju čuvanja CT259 je bio detektiran u sva tri roka berbe. Nakon 80 dana čuvanja prvi put se pojavio CT269 i to u drugom i trećem roku berbe. CT281 je bio spektrofotometrijski detektiran na kraju čuvanja u sva tri roka berbe. HPLC analize za CT269 i CT281 potvrdile su prisustvo trienola i činjenicu da su prisutne najmanje dvije komponente. Odnos tih komponenti je različit kod oba CT-a. Dozrelost ploda važan je faktor za prevenciju površinskog scalda. Očito je da i dalje postoje neriješena pitanja o ulozi različitih CT-a u biokemiji scalda koja će trebati razmotriti tijekom budućih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Kristina
Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posmeđenja kožice) jabuke ovisno o roku berbe, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Novak, K. (2005) 'Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posmeđenja kožice) jabuke ovisno o roku berbe', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Kristina}, year = {2005}, pages = {26}, keywords = {jabuka Granny Smith, povr\v{s}inski scald, oksidacija alf-farnezena, konjugirani trienoli (CT), rok berbe}, title = {Tijek oksidacije alfa-farnezena i pojava scalda (posme\djenja ko\v{z}ice) jabuke ovisno o roku berbe}, keyword = {jabuka Granny Smith, povr\v{s}inski scald, oksidacija alf-farnezena, konjugirani trienoli (CT), rok berbe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Kristina}, year = {2005}, pages = {26}, keywords = {Granny Smith apple, superficial scald, alpha-farnesene oxidation, conjugated trienes (CT), harvest date}, title = {Course of oxidation of alpha-farnesene and appearance of scald (skin browning) on apples depending of harvest date}, keyword = {Granny Smith apple, superficial scald, alpha-farnesene oxidation, conjugated trienes (CT), harvest date}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font