Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 230061

Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele»


Knežević, Mladen; Perčulija, Goran; Bošnjak, Krešimir; Vranić, Marina; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele» // Stočarstvo, 59 (2005), 4; 243-252 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 230061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele»
(The effect of citrus aroma on the daily intake of apple pomace to dry cows in the cow-calf system)

Autori
Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 59 (2005), 4; 243-252

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jabučna komina; aroma citrus-komorač; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
(apple pomace; citrus fennal aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle)

Sažetak
Jabučna komina kao nusproizvod u preradi jabuka za proizvodnju sokova, jabučnog vina, rakije ili octa, predstavlja krmivo koje bi moglo poslužiti u hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava-tele". Prema nekim literaturnim podacima s jabučnom kominom može se zamijeniti do 1/3 obroka za preživače naročito u hranidbi goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu "krava-tele". Kao krmivo s visokim sadržajem metaboličke energije (ME), niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana jabučna komina je na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178060

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Mladen; Perčulija, Goran; Bošnjak, Krešimir; Vranić, Marina; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele» // Stočarstvo, 59 (2005), 4; 243-252 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Knežević, M., Perčulija, G., Bošnjak, K., Vranić, M., Leto, J. & Kutnjak, H. (2005) Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele». Stočarstvo, 59 (4), 243-252.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Per\v{c}ulija, Goran and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Vrani\'{c}, Marina and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje}, year = {2005}, pages = {243-252}, keywords = {jabu\v{c}na komina, aroma citrus-komora\v{c}, konzumacija, hranidba u suhostaju, Charolais goveda}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj arome citrus-komora\v{c}a na dnevnu konzumaciju jabu\v{c}ne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu and \#171; krava-tele and \#187;}, keyword = {jabu\v{c}na komina, aroma citrus-komora\v{c}, konzumacija, hranidba u suhostaju, Charolais goveda} }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Per\v{c}ulija, Goran and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Vrani\'{c}, Marina and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje}, year = {2005}, pages = {243-252}, keywords = {apple pomace, citrus fennal aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {The effect of citrus aroma on the daily intake of apple pomace to dry cows in the cow-calf system}, keyword = {apple pomace, citrus fennal aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • World Translation Index
  • Animal Breeding Abstr.
  • Dairy Science Abstr.
  • Small Animal Abstr.





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font