Pregled bibliografske jedinice broj: 230061
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele»
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele» // Stočarstvo, 59 (2005), 4; 243-252 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 230061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele»
(The effect of citrus aroma on the daily intake of apple pomace to dry cows in the cow-calf system)
Autori
Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 59
(2005), 4;
243-252
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabučna komina; aroma citrus-komorač; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
(apple pomace; citrus fennal aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle)
Sažetak
Jabučna komina kao nusproizvod u preradi jabuka za proizvodnju sokova, jabučnog vina, rakije ili octa, predstavlja krmivo koje bi moglo poslužiti u hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava-tele". Prema nekim literaturnim podacima s jabučnom kominom može se zamijeniti do 1/3 obroka za preživače naročito u hranidbi goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu "krava-tele". Kao krmivo s visokim sadržajem metaboličke energije (ME), niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana jabučna komina je na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178060
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Perčulija
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- World Translation Index
- Animal Breeding Abstr.
- Dairy Science Abstr.
- Small Animal Abstr.