Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 230019

Sadržaj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana


Grbeša, Darko : Homen, Biserka : Kiš, Goran
Sadržaj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana // Zbornik radova 45 znastveni skup hrvatskih agronoma s neđunarodnim sudjelovanjem / Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 423-424 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 230019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana
(Oil and protein in germ and protein in endosperm of the flint, semiflint and dent type of corn kernel)

Autori
Grbeša, Darko : Homen, Biserka : Kiš, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 45 znastveni skup hrvatskih agronoma s neđunarodnim sudjelovanjem / Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 423-424

Skup
45 znastveni skup hrvatskih agronoma s neđunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kukruz; tip zrna; klica; endosperm; protein; ulje
(corn; kernel type; germ; endosperm; protein; oil;)

Sažetak
The objects of this investigation are to find the participation endosperm and germ in corn kernel and composition of endosperm, and the level of protein in horny and floury endosperm and both protein and oil in germ of the recent corn genotypes used in Croatia. This study was performed on 36 corn genotypes ; 20 origins from Bc Institute Zagreb, 11 from Agriculture Institute Osijek and 5 home cultivars produced in period from 2001-2003. Corn kernels were classified as flint, semiflint and dent, according to their product declaration, kernel characteristics and ratio of horny to floury endosperm. Flint, semiflint and dent kernel contained similar (P>0, 01) levels of germ (10, 29-11, 46%) and total endosperm (72, 49-73, 42%) and different (P<0, 05) levels of horny (64, 60-76, 40%) and floury (23, 60-35, 40%) endosperm. The flint type of corn contains the significantly (P<0, 005) highest level of protein in kernel (12, 09 vs. 8, 82 and 8, 20%), germ and endosperm components. The oil concentration in germ is not different among corn endosperm types.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178998

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko : Homen, Biserka : Kiš, Goran
Sadržaj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana // Zbornik radova 45 znastveni skup hrvatskih agronoma s neđunarodnim sudjelovanjem / Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 423-424 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Grbeša, Darko : Homen, Biserka : Kiš, Goran (2005) Sadržaj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana. U: Jovanovac, S. (ur.)Zbornik radova 45 znastveni skup hrvatskih agronoma s neđunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Jovanovac, S.}, year = {2005}, pages = {423-424}, keywords = {kukruz, tip zrna, klica, endosperm, protein, ulje}, title = {Sadr\v{z}aj proteina i ulja in klici i proteina u endospermu zrna kukruza u tipu tvrdunaca, polutvrdunaca i zubana}, keyword = {kukruz, tip zrna, klica, endosperm, protein, ulje}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Jovanovac, S.}, year = {2005}, pages = {423-424}, keywords = {corn, kernel type, germ, endosperm, protein, oil, }, title = {Oil and protein in germ and protein in endosperm of the flint, semiflint and dent type of corn kernel}, keyword = {corn, kernel type, germ, endosperm, protein, oil, }, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font