Pregled bibliografske jedinice broj: 230000
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja: agronomski načini sprečavanja
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja: agronomski načini sprečavanja // Prvo savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Vincek, Dragutin (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005. str. 53-66 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 230000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini zrna kukuruza i mikotoksikoze svinja: agronomski načini sprečavanja
(Mycotoxins, corn grain, mycotoxicosis, pig, prevetion, management)
Autori
Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Prvo savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Vincek, Dragutin - Zagreb : Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005, 53-66
Skup
Prvo savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 02.03.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Mikotoksini; zrno kukruza; mikotoksikoze; agronomija; sprečavanje
(mycotoxins; corn grain; mycotoxicosis pig; management; prevention)
Sažetak
Kukuruz je najzastupljenije krmivo u hrani svinja u Hrvatskoj kojeg odlikuju visoka hranjivost, ali i prijemčljivost na mikotoksine. Kukuruz je, kao i druge žitarice, zaražen mikotoksinima koje proizvode gljivice koje žive na njenu u polju i skladištu. Čini se da su mikotoksini zbog klimatskih promjena sve prisutniji u kukuruzu u svim regijama svijeta, a kod nas se ponajviše javljaju toksini gljivica iz roda Fusarium i Penicillium Mikotoksini djeluju, ovisno o dozi i trajanju izloženosti, na preživljavanje i zdravlje životinja i ljudi, te smanjuju proizvodna svojstva životinja. Ekonomski gubici izazvani mikotoksinima iznose nekoliko milijardi dolara u svijetu. Najvažniji mikotoksini kukuruza u nas su fumonisini, trihoteceni, osobito deoksinivalenol, zearalenoni. U tijelu životinja i ljudi hranom uneseni mikotoksini mogu dovesti do narušavanja funkcioniranja jetre i bubrega, neki mikotoksini djeluju kao neurotoksini, dok drugi izazivaju osjetljivost kože, a treći smanjuju otpornost životinja. Sprečavanje pojave mikotoksina i mikotoksikoza svinja zahtjeva niz postupaka od polja pa do valova, koji uključuju pravilan odabir hibrida kukuruza i agrotehnike proizvodnje, smanjenje oštećenja tijekom berbe i transporta, primjereno sušenje i skladištenje, te primjenu različitih metoda i tvari u odstranjivanju mikotoksina sa zrna kukuruza i sprečavanje njegovog ulaska u organizam svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)