Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 229502

Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske


Bača, Diana
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 229502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske
(Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Malvazija Istarska)

Autori
Bača, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.11

Godina
2005

Stranica
41

Mentor
Orlić, Sandi

Ključne riječi
egzocelularni enzimi; kvasci; vino
(extracellular enzymes; yeast; wine)

Sažetak
Nosioci alkoholne fermentacije su kvasci. Kvasci sintetiziraju različite enzime koji imaju važnu ulogu u alkoholnoj fermentaciji, jer kontroliraju dinamiku brojnih kemijskih reakcija koje se odvijaju tijekom proizvodnje vina. Pektinaze su važne jer vrše hidrolizu pektina i na taj način smanjuju viskoznost mošta i omogućuju lakše bistrenje mošta. Glukozidaze su odgovorne za sintezu aroma, a neki sojevi kvasaca imaju mogućnost da tijekom fermentacije stvore određenu količinu H2S ? a što je nepoželjno svojstvo jer daje vinu neugodan miris. Cilj istraživanja ovog rada bio je utvrditi aktivnost egzocelulanih enzima sojeva kvasaca vrste Saccharomyces cerevisiae izoliranih sa Malvazije istarske iz Rovinja, Poreča, Savudrije i Korenika. Utvrdili smo koji su od ispitivanih kvasaca sposobni sintetizirati egzocelularne enzime (ß-glukozidazu i pektinazu) i H2S. Istraživanja su pokazala da su svi ispitivani sojevi vrste Saccharomyces cerevisiae sposobni sintetizirati određene količine H2S-a. ß-glukozidazu ne sintetizira ni jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Pektinazu na G? podlozi ne sintetizira niti jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Na G+ podlozi pektinazu sintetiziraju tri soja izolirana sa područja Rovinja, dva soja izolirana sa područja Poreča i devet sojeva izoliranih sa područja Korenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178047

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandi Orlić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bača, Diana
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Bača, D. (2005) 'Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{c}a, Diana}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {egzocelularni enzimi, kvasci, vino}, title = {Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske}, keyword = {egzocelularni enzimi, kvasci, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{c}a, Diana}, year = {2005}, pages = {41}, keywords = {extracellular enzymes, yeast, wine}, title = {Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Malvazija Istarska}, keyword = {extracellular enzymes, yeast, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font