Pregled bibliografske jedinice broj: 229501
Količina kalcija, magnezija i nitrata u plodu rajčice pri uzgoju na različitim malčevima
Količina kalcija, magnezija i nitrata u plodu rajčice pri uzgoju na različitim malčevima, 2001., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 229501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalcija, magnezija i nitrata u plodu rajčice pri uzgoju na različitim malčevima
(Content of calcium, magnesium and nitrates in tomato fruit on different mulches)
Autori
Santini, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2001
Stranica
26
Mentor
Herak Ćustić, Mirjana
Ključne riječi
kalcij; magnezij; nitrati; rajčica; malč
(calcium; magnesium; nitrates; tomato; mulch)
Sažetak
Stalni porast proizvodnje rajčice (Lycopersicon lycopersicum) može se zahvaliti njenoj hranidbenoj vrijednosti jer je važan izvor minerala i vitamina te se preporučuje kod raznih bolesti srca i krvnih žila. Korisna je za snižavanje krvnog tlaka i izlučivanje vode iz organizma. Preporučuje se za različite dijete, kod šećerne bolesti, bolesti jetre i bubrega. U svijetu rajčica po površinama zauzima deseto mjesto u proizvodnji hrane. U Hrvatskoj se rajčica proizvodi na 5000 ha, ali su mogućnosti daleko veće. Kako bi se u plodu rajčice postigla što bolja zastupljenost minerala, a što manje štetnih tvari poput nitrata, danas se u proizvodnji pribjegava 'održivom gospodarenju'. Korištenje biljnog malča jedan je od pokušaja da se uporaba gnojiva smanji na što je moguće manju mjeru, što je ujedno i cilj istraživanja. Istraživanja su provedena u periodu od 1997.-1999. godine na dvije lokacije, Pula i Zagreb. Pokus je postavljen po shemi latinskog kvadrata s 4 varijante. Uspoređivan je uzgoj rajčice na biljnim malčevima od dlakave grahorice (Vicia villosa roth) i inkarnatke (Trifoilium incarnatum L.), polimernom malču (crni PE-film), te golom tlu kao kontroli. Utvrđene koncentracije nitrata u plodovima rajčice (od 90 do 170 mg NO3-/kg svježe tvari) ne prelaze granice dopuštenih vrijednosti za rajčicu (100-400 mg NO3-/kg svježe tvari). Vrijednosti kalcija u rajčici kretale su se od 0.21-0.49 % u suhoj tvari i više su od navoda drugih autora (0.15-0.20 %). Vrijednosti magnezija kretale su se od 0.15-0.46 % u suhoj tvari. Gledajući općenito relativno visoke vrijednosti kalcija i magnezija, te vrijednosti nitrata ispod granice dopuštenog, dobiveni podaci značajni su za nutritivnu vrijednost rajčice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija