Pregled bibliografske jedinice broj: 229434
Utjecaj sorte, roka berbe i gnojidbe dušikom na prinos i neke parametre kakvoće cikle
Utjecaj sorte, roka berbe i gnojidbe dušikom na prinos i neke parametre kakvoće cikle, 1999., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 229434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte, roka berbe i gnojidbe dušikom na prinos i neke parametre kakvoće cikle
(Effect of cultivar, yield time and nitrogen fertilization on red beet yield and quality)
Autori
Ugrinović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.10
Godina
1999
Stranica
67
Mentor
Herak Ćustić, Mirjana
Ključne riječi
gnojidba dušikom; cikla; sorta; prinos; kvaliteta
(nitrogen fertilization; red beet; cultivar; yield; quality)
Sažetak
Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj sorte, roka berbe i gnojidbe dušikom na količinu tržnog i ukupnog prinosa cikle, na količinu tvari koje pozitivno utječu na kvalitetu cikle za preradu u marinirani proizvod (suha tvar, šećeri, pigmenti betanin i vulgoksantin I), te utjecaj na količinu tvari koje negativno utječu na kvalitetu cikle (nitrati, nitriti i oksalna kiselina). Istraživanja su provedena 1997. i 1998. godine u Grobljama pored Ljubljane na pokusnom polju Kmetijškog inštituta Slovenije. Postavljen je trofaktorijelni pokus metodom slučajnog bloknog rasporeda. U pokusu su bila uključena 2 kultivara (Bikores i hibridni kultivar Pablo), 2 roka berbe i 4 varijante gnojidbe (75, 150, 225 kg N/ha, te kontrola). Utvrđeno je da je kultivar Bikores po parametrima kvalitete za preradu u marinirani proizvod bolji od kultivara Pablo, iako su mu prinosi nešto manji. Predlaže se vađenje korijena cikle u rujnu, a ne listopadu jer se produžavanjem vegetacije gubi kvaliteta korijena, iako se može postići nešto veći prinos. Predlaže se gnojidba dušikom do 150 kg N/ha jer se na plitkom tlu može postići zadovoljavajući prinos (cca 44.2 t/ha) dobre kvalitete korijena cikle (visoka količina suhe tvari, šećera, intenzivna crvena boja, te male količine nitrata i oksalne kiseline).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija