Pregled bibliografske jedinice broj: 229268
Utjecaj gnojidbe dušikom, fosforom i kalijem na profil polifenola cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
Utjecaj gnojidbe dušikom, fosforom i kalijem na profil polifenola cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.), 2004., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 229268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom, fosforom i kalijem na profil polifenola cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
(Effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers on polyphenol profil on cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.))
Autori
Gluhić, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2004
Stranica
75
Mentor
Herak Ćustić, MIrjana
Ključne riječi
gnojidba; dušik; fosfor; kalij; polifenoli; Vitis vinifera; Cabernet Sauvignon
(fertilization; nitrogen; phosphorus; potassium; polyphenol; Vitis vinifera; Cabernet Sauvignon)
Sažetak
Cilj rada je utvrditi kako različiti načini aplikacije gnojiva i različite količine dodanih NPK gnojiva utječu na dinamiku dušika, fosfora i kalija u listu vinove loze tijekom vegetacije, te na profil polifenola u grožđu. Gnojidbeni pokus postavljen je na vinogradarskom imanju Castelvechio (Italija), 1999. i 2000, s četiri različite varijante gnojidbe: 1. Klasična primjena NPK gnojiva u tlo, pomoću podrivača (500 kg/ha NPK 12-12-17), 2. Fertrigacija (4x tijekom vegetacije: 100 kg/ha NPK 15-10-30), 3. Fertirigacija (4x tijekom vegetacije: 160 kg/ha NPK 15-10-30) i 4. Klasična primjena uz folijarnu primjenu 6x tijekom vegetacije u količini od 200 g/hL NPK 20-20-20. Dobiveni rezultati pokazuju da način i količina primjenjenog gnojiva značajno utječu na dinamiku dušika, fosfora i kalija tijekom vegetacije u listu vinove loze. Kod parametara kvalitete utjecaj je znatno manji. Utjecaj gnojidbe na profil polifenola, značajno ovisi i o klimatskim uvjetima u vegetaciji. Kod povoljnih uvjeta, razlike nisu signifikantne, međutim već kod lošijih klimatskih uvjeta, kakva je bila 2000. godina, između varijanata pokusa, izmjerena je signifikantna razlika u količini potencijalnih antocijana. Može se zaključiti da gnojidba predstavlja značajan faktor za postizanje zadovoljavajuće količine polifenola u grožđu obojanih sorata vinove loze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb