Pregled bibliografske jedinice broj: 22815
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998. str. 80-81 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 22815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
(Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts)
Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Škreblin, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Marić, Vladimir - Zagreb : Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998, 80-81
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; proteini sirutke
(Rheological properties; hydrocolloids; whey proteins)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke kao i modelnih otopina saharoze, sorbitola i vode. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Reološka svojstva modelnih otopina karboksimetilceluloze adekvatno su opisana Ostwald-Reinerovim zakonom te reološkim parametrima. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Količina dodanog hidrokoloida značajno je utjecala na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih sustava. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.
Izvorni jezik
Engleski