Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22815

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata


Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Škreblin, Mirjana
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998. str. 80-81 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 22815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata
(Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts)

Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Škreblin, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir - Zagreb : Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998, 80-81

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; proteini sirutke
(Rheological properties; hydrocolloids; whey proteins)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke kao i modelnih otopina saharoze, sorbitola i vode. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Reološka svojstva modelnih otopina karboksimetilceluloze adekvatno su opisana Ostwald-Reinerovim zakonom te reološkim parametrima. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Količina dodanog hidrokoloida značajno je utjecala na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih sustava. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Škreblin (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Škreblin, Mirjana
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998. str. 80-81 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Herceg, Z., Hegedušić, V. & Škreblin, M. (1998) Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva mliječnih deserata. U: Marić, V. (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and \v{S}kreblin, Mirjana}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {80-81}, keywords = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, proteini sirutke}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva mlije\v{c}nih deserata}, keyword = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, proteini sirutke}, publisher = {Hrvatsko Dru\v{s}tvo za Biotehnologiju}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and \v{S}kreblin, Mirjana}, editor = {Mari\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {80-81}, keywords = {Rheological properties, hydrocolloids, whey proteins}, title = {Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts}, keyword = {Rheological properties, hydrocolloids, whey proteins}, publisher = {Hrvatsko Dru\v{s}tvo za Biotehnologiju}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font