Pregled bibliografske jedinice broj: 228074
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn prvotelki
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn prvotelki // XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 621-622 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 228074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u osobinama mliječnosti holštajn prvotelki
(Production traits differences in Holstein first
calving cows)
Autori
Rimac, Damir ; Jovanovac, Sonja ; Mijić, Pero ; Pranić, Davor ; Haluška, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 621-622
Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
proizvodne osobine ; holštajn krave ; podrijetlo
(production traits ; holstein cows ; parentage)
Sažetak
Analizirani su laktacijski zaključci 3763 prvotelke holštajn pasmine na području Republike Hrvatske u razdoblju od sedam godina (1997 - 2002). GLM procedurom po metodi najmanjih kvadrata obavljena je korekcija podataka na fiksne utjecaje. Prvotelke su podjeljene u tri grupe obzirom na podrijetlo. Najviše vrijednosti za sve proizvodne osobine mliječnosti su utvrđene kod grupe C. ANOVA je pokazala da između analiziranih grupa prvotelki po podrijetlu postoje signifikantne razlike (P<0, 001) za sve promatrane osobine mliječnosti osim za trajanja laktacije u danima. Bonferroni testom je utvrđeno da signifikantne razlike nema jedino između A i B u količini mlijeka (kg), količini proteina (kg) i sadržaju proteina (%), dok u svim ostalim slučajevima postoje statistički značajne razlike (P<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)