Pregled bibliografske jedinice broj: 227960
Utjecaj primjene giberelina na morfološka svojstva sorti jagoda Maya i Marmolada
Utjecaj primjene giberelina na morfološka svojstva sorti jagoda Maya i Marmolada, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 227960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene giberelina na morfološka svojstva sorti jagoda Maya i Marmolada
(The influence of application of gibberelic acid on the morphological performance of the strawberry cultivars Maya and Marmolada)
Autori
Babić, Franjo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2005
Stranica
28
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Fragaria x ananassa; regulator rasta; plod; rodnost
(Fragaria x ananassa; growth regulator; fruit; yield)
Sažetak
Istraživanje je provedeno u nasadu jagoda u Šašinovcu (blizu Zagreba). Biljke su posađene krajem svibnja 2001. godine. U pokusu su sa biljnim regulatorom rasta giberelinom (GA3) tretirane dvije različite sorte jagoda (Marmolada i Maya). Mjerena su morfološka svojstva jagoda. Primjena giberelina nije dovela do pozitivnih rezultata u rodnosti (ranija zrelost i veći urod) u ovakvom uzgoju izvan sezone. Tretirane biljke razlikovale su se od onih kontrolnih netretiranih samo za generativna svojstva i to broj plodova. Zbog malih koncentracija koje se primjenjuju, uporaba giberelina mora se pažljivo provoditi. Primjena giberelina u suvremenoj proizvodnji jagoda nalazi sve širu uporabu, te bi u Republici Hrvatskoj trebalo provesti sustavnija istraživanja na ovoj problematici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)