Pregled bibliografske jedinice broj: 227632
Senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja
Senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja, 2005. (popularni rad).
CROSBI ID: 227632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja
(Sensory evaluation of virgin olive oil)
Autori
Koprivnjak, Olivera
Izvornik
Maslina, časopis za maslinarstvo i uljarstvo
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2005
Ključne riječi
senzorsko ocjenjivanje; djevičansko maslinovo ulje
(sensory evaluation; virgin olive oil)
Sažetak
Senzorske ili osjetilne analize mogu se definirati kao analitički postupci u kojima se kao detektori koriste ljudska osjetila, a analitički instrument čini posebno odabrana, educirana i uvježbana grupa ljudi koju je uobičajeno zvati panelom. U radu su opisani i obrazloženi postupci kojima se vrši selekcija i trening te usklađivanje panela, prikazani uvjeti za provođenje analiza, te raspravljena primjena senzorskih analiza u svrhu tržišne klasifikacije, u svrhu izrade senzornih profila sortnih ulja ili ulja sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, te prilikom različitih natjecanja u kakvoći.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0147002
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Olivera Koprivnjak
(autor)