Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 227517

Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu


Koprivnjak, Olivera
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu // Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske županije, 2005. str. 02/1-5 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 227517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu
(Sensory analyses in food quality control on Croatian market)

Autori
Koprivnjak, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen - Rijeka : HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske županije, 2005, 02/1-5

Skup
1. Stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2005. - 19.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
senzorske analize; kontrola kakvoće; hrvatsko tržište
(sensory analyses; quality control; Croatian market)

Sažetak
Senzorske analize su analitički postupci u kojima se kao detektori koriste ljudska osjetila, a analitički instrument čini posebno odabrana, educirana i uvježbana grupa ljudi (panel). Objektivnost i pouzdanost ovih metoda postiže se primjenom standardiziranih postupaka u odabiru i treningu kandidata, uvjeta provođenja analize (prostor, trenutak, tehnika kušanja), te statističkih metoda u obradi rezultata analiza. Za većinu proizvoda na hrvatskom tržištu u pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima traže se "svojstvena senzorska svojstva, bez stranih okusa ili mirisa" što se utvrđuje senzorskim pregledom (ne provode ga senzorski analitičari, ne provodi se u standardiziranim uvjetima i nema statističke obrade rezultata). Trenutno su jedina dva prehrambena proizvoda čija se kakvoća na hrvatskom tržištu provjerava senzorskom analizom vino i djevičansko maslinovo ulje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0147002

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč


Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu // Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske županije, 2005. str. 02/1-5 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Koprivnjak, O. (2005) Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu. U: Lušić, D. (ur.)Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2005}, pages = {02/1-5}, keywords = {senzorske analize, kontrola kakvo\'{c}e, hrvatsko tr\v{z}i\v{s}te}, title = {Senzorske analize u kontroli kakvo\'{c}e hrane na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {senzorske analize, kontrola kakvo\'{c}e, hrvatsko tr\v{z}i\v{s}te}, publisher = {HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske \v{z}upanije}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2005}, pages = {02/1-5}, keywords = {sensory analyses, quality control, Croatian market}, title = {Sensory analyses in food quality control on Croatian market}, keyword = {sensory analyses, quality control, Croatian market}, publisher = {HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske \v{z}upanije}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font