Pregled bibliografske jedinice broj: 227517
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu // Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske županije, 2005. str. 02/1-5 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 227517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorske analize u kontroli kakvoće hrane na hrvatskom tržištu
(Sensory analyses in food quality control on Croatian market)
Autori
Koprivnjak, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 1. Stručnog seminara o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem
/ Lušić, Dražen - Rijeka : HUDSI, Nastavni ZZJZ Primorsko goranske županije, 2005, 02/1-5
Skup
1. Stručni seminar o sanitarnom inženjerstvu s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2005. - 19.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
senzorske analize; kontrola kakvoće; hrvatsko tržište
(sensory analyses; quality control; Croatian market)
Sažetak
Senzorske analize su analitički postupci u kojima se kao detektori koriste ljudska osjetila, a analitički instrument čini posebno odabrana, educirana i uvježbana grupa ljudi (panel). Objektivnost i pouzdanost ovih metoda postiže se primjenom standardiziranih postupaka u odabiru i treningu kandidata, uvjeta provođenja analize (prostor, trenutak, tehnika kušanja), te statističkih metoda u obradi rezultata analiza. Za većinu proizvoda na hrvatskom tržištu u pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima traže se "svojstvena senzorska svojstva, bez stranih okusa ili mirisa" što se utvrđuje senzorskim pregledom (ne provode ga senzorski analitičari, ne provodi se u standardiziranim uvjetima i nema statističke obrade rezultata). Trenutno su jedina dva prehrambena proizvoda čija se kakvoća na hrvatskom tržištu provjerava senzorskom analizom vino i djevičansko maslinovo ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija