Pregled bibliografske jedinice broj: 227441
Percepcija rizika u proizvodnji povrća
Percepcija rizika u proizvodnji povrća, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 227441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Percepcija rizika u proizvodnji povrća
(Risk perceptions in vegetable production)
Autori
Bagarić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2003
Stranica
32
Mentor
Njavro, Mario
Ključne riječi
percepcija; rizik; povrće
(perceptions; risk; vegetable)
Sažetak
Kod donošenja proizvodnih odluka (taktičkih odluka), ali i investicijskih odluka proizvođači povrća se najviše oslanjaju na iskustva i mišljenje članova obitelji. Manje je važno mišljenje kupaca i kolega, dok je mišljenje znanstvenika, savjetodavaca i bankara gotovo nevažno. Kao najveći izvor rizika ocjenjeno je zdravlje vlasnika i njegove obitelji, mogućnost naplate prodanoga, vremenske neprilike, preferencije potrošača, cijene poljoprivrednih proizvoda, mogućnost plasmana, bolesti i štetnici. Ostali ponuđeni izvori rizika manje su važni.Od strategija za kontrolu rizika najvažnije su proizvodne tehnike i proizvodnja za poznatoga kupca. Značajno je primijetiti malo korištenje osiguranja usprkos velikom značenju vremenskih neprilika kao izvora rizika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA