Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226651

Učinak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrovačkoj zečini (Centaurea ragusina L.)


Knepr, Maja
Učinak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrovačkoj zečini (Centaurea ragusina L.), 2005., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 226651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrovačkoj zečini (Centaurea ragusina L.)
(The effect of osmotic stress on enzyme activity in Centaurea ragusina L.)

Autori
Knepr, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.10

Godina
2005

Stranica
34

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Radić, Sandra

Ključne riječi
osmotski stres; vodni status; prolin; klorofil; karotenoidi; askorbat peroksidaza; katalaza; dubrovačka zečina
(osmotic stress; relative water content; prollin; chlorophyll; carotenoids; ascorbat peroxidase; catalase; Centaurea ragusina)

Sažetak
Centaurea ragusina L. je hrvatska endemična biljna vrsta dobro prilagođena za život na stijenama okrenutim prema moru. Vodni status, sadržaj prolina i pigmenata, aktivnost katalaze (KAT) i askorbat peroksidaze (APOX) analizirani su u biljkama uzgojenim u uvjetima in vitro izloženim solnom i osmotskom stresu. Zakorijenjene biljčice koje su rasle na MS &frac12 ; ; hranjivoj podlozi uz dodatak 150, 300, 450 ili 600 mM soli i 300 mM manitola istražene su nakon 5, 10 i 15 dana. Na svim koncentracijama NaCl i manitolu dolazi do smanjenja vodnog statusa biljaka, dok masa suhe tvari raste. Sadržaj prolina se povećava na svim koncentracijama NaCl i na manitolu, osim nekon pet dana u korijenu na 600 mM NaCl gdje se sadržaj prolina smanjuje. Sadržaj klorofila a peti i deseti dan raste, dok se petnaesti dan smanjuje na svim koncentracijama NaCl i na manitolu. U sadržaju klorofila b peti dan na NaCl nema promjene, dok se deseti i petnaesti dan sadržaj smanjuje. Manitol povećava sadržaj klorofila b, osim nakon petnaest dana. Sadržaj karotenoida se povećava peti, a smanjuje deseti i petnaesti dan na NaCl, dok manitol uzrokuje porast peti i deseti, a smanjenje petnaesti dan. NaCl uzrokuje smanjenje aktivnosti APOX u izdanku, osim na 600 mM NaCl deseti dan. U korijenu aktivnost raste na nižim koncentracijama, dok se na višima smanjuje. Manitol povećava aktivnost u izdanku i korijenu tijekom cijelog pokusa. Niže koncentracije NaCl i manitol uzrokuju povećanje aktivnosti KAT, dok se aktivnost smanjuje na višim koncentracijama NaCl. Prikazani rezultati pokazuju da su APOX i KAT važan dio obrambenog mehanizma kod dubrovačke zečine, te da sudjeluju u njezinoj prilagodbi na osmotski stres.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119155

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Knepr, Maja
Učinak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrovačkoj zečini (Centaurea ragusina L.), 2005., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Knepr, M. (2005) 'Učinak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrovačkoj zečini (Centaurea ragusina L.)', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knepr, Maja}, year = {2005}, pages = {34}, keywords = {osmotski stres, vodni status, prolin, klorofil, karotenoidi, askorbat peroksidaza, katalaza, dubrova\v{c}ka ze\v{c}ina}, title = {U\v{c}inak osmotskog stresa na aktivnost antioksidativnih enzima u dubrova\v{c}koj ze\v{c}ini (Centaurea ragusina L.)}, keyword = {osmotski stres, vodni status, prolin, klorofil, karotenoidi, askorbat peroksidaza, katalaza, dubrova\v{c}ka ze\v{c}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knepr, Maja}, year = {2005}, pages = {34}, keywords = {osmotic stress, relative water content, prollin, chlorophyll, carotenoids, ascorbat peroxidase, catalase, Centaurea ragusina}, title = {The effect of osmotic stress on enzyme activity in Centaurea ragusina L.}, keyword = {osmotic stress, relative water content, prollin, chlorophyll, carotenoids, ascorbat peroxidase, catalase, Centaurea ragusina}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font