Pregled bibliografske jedinice broj: 226622
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.) kao naknadnog usjeva
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.) kao naknadnog usjeva // XVIIInaučno stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav (ur.).
Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005. str. 76-77 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 226622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava gospodarenja i endomikorize na uzgoj endivije (Cichorium endivia L.) kao naknadnog usjeva
(The Influence of Production System and Micorrhiza on Endive (Cichorium endivia L.) Production)
Autori
Ban, Dean ; Oplanić, Milan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
XVIIInaučno stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije
/ Selak, Vjekoslav - Sarajevo : Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005, 76-77
Skup
XVIIInaučno stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 14.09.2005. - 16.09.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
endivija (Cichorium endivia L.); ekološki sustav gospodarenja; endomikoriza; konvencionalni sustav gospodarenja; održivi sustav gospodarenja
(conventional crop management; endomycorrhiza; integrated crop management; lettuce (Lactuca sativa L.); organic crop management)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava uzgoja te endomikorize na uzgoj endivije kao naknadnog usjeva nakon uzgoja salate sa svrhom iskorištenja prethodno postavljenog PE malča. Dvofaktorijalni pokus postavljen je tijekom 2002. i 2003. godine u tri ponavljanja po split – plot shemi u tri ponavljanja na lokaciji u Puli (Hrvatska). Glavni faktor « ; sustav proizvodnje» ; imao je tri stepenice (ekološki, održivi i konvencionalni), dok je podfaktor « ; mikoriza» ; imao dvije stepenice (presadnice endivije inokulirane s endomikoriznom gljivom i ne inokulirane presadnice). Endivija je sađena nakon berbe salate na postavljene PE malčeve u konvencionalnom i održivom sustavu, dok je na ekološkom sustavu sađena nakon unošenja (frezanja) ostataka salate i biljnog malča (jara grahorica) u tlo. Gnojidba (fertirigacijom) i zaštita od bolesti i štetnika endivije provedeni su po osnovnim principima za ekološki, održivi i konvencionalni sustav uzgoja. Na ostvareni sklop biljaka, prosječnu masu glavice i tržni prinos utvrđen prilikom berbe, nije značajnije utjecala ni mikoriza ni sustav proizvodnje. Značajno veći promjer glavice imale su neinokulirane biljke endivije u prvoj godini istraživanja, dok u drugoj godini ta razlika nije bila statistički značajna. Sustav proizvodnje nije značajnije utjecao na promjer glavice. Značajno najmanje netržnih glavica endivije imao je održivi sustav proizvodnje, dok je najviše netržnih glavica imao ekološki sustav proizvodnje u prvoj godini istraživanja, dok u drugoj godini razlike nisu bile statistički opravdane. Mikoriza nije utjecala na ovo svojstvo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0147003
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Joisp Borošić
(autor)
Anita Ilak-Perušić
(autor)
Milan Oplanić
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Bruno Novak
(autor)
Dean Ban
(autor)