Pregled bibliografske jedinice broj: 226607
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja // XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav (ur.).
Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005. str. 78-79 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 226607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja
(Economic analysis of lettuce production in different production systems)
Autori
Oplanić, Milan ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije
/ Selak, Vjekoslav - Sarajevo : Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005, 78-79
Skup
XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 14.09.2005. - 16.09.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
salata (Lactuca sativa L.); ekonomska analiza; konvencionalna proizvodnja; održiva proizvodnja; ekološka proizvodnja
(Lettuce (Lactuca sativa L.); economic analysis; conventional; sustainable; ecological production)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi ekonomsku uspješnost ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava proizvodnje na primjeru salate u mediteranskom i goranskom području RH. Konvencionalnu proizvodnju karakterizira visok stupanj kemizacije, usko specijalizirani posjedi, visoki prinosi i niski troškovi po jedinici proizvoda. Međutim, ovakva proizvodnja povlači za sobom niz rizičnih zahvata koji mogu imati negativne posljedica za okoliš i zdravlje ljudi. Istraživanja nekih autora ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnih za okoliš uz zadovoljavajuću ekonomsku uspješnost. Poljski su pokusi postavljeni na obiteljskim gospodarstvima u Istarskoj županiji gdje su podaci prikupljeni tijekom 2002. i 2003. godine te u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2003. i 2004. godine. Salata je uzgajana u tri sustava proizvodnje (ekološki, održivi i konvencionalni), čije su glavne razlike (gnojidba, upotreba pesticida i malčiranje) definirane prije postavljanja pokusa. Prilikom izvođenja pokusa bilježeni su svi utrošci rada ljudi i strojeva te materijala, zasebno za svaki sustav proizvodnje i vrstu povrća. Ekonomskom je analizom ustanovljeno da u proizvodnji salate na lokaciji Pula ne postoje značajnije razlike u visini proizvodnih troškova kako promatrano po sustavima proizvodnje, tako i po godinama. Cijena koštanja salate u pojedinom sustavu proizvodnje u prvom je redu posljedica prinosa, pa je tako najniža cijena koštanja evidentirana kod salate proizvedene održivim sustavom. Cijena koštanja salate u ekološkom sustavu proizvodnje je u odnosu na ostala dva sustava viša za 50-80% u 2002. godini, odnosno od 15-25% u 2003. godini. Ekonomskom analizom proizvodnje salate na lokaciji Švica (Otočac) u obje su godine ustanovljeni najviši troškovi u konvencionalnom sustavu, a najniži u ekološkom. Cijena koštanja salate najniža je kod salate proizvedene održivim sustavom i u prosjeku je iznosila 4, 49 kn/kg u 2003. godini, odnosno 4, 27 kn/kg u 2004. godini. Cijena koštanja ekološki proizvedene salate viša je za oko 51% u 2003. godini, odnosno za oko 80% u 2004. godini.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija