Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226607

Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja


Oplanić, Milan; Ban, Dean; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja // XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav (ur.).
Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005. str. 78-79 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 226607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja
(Economic analysis of lettuce production in different production systems)

Autori
Oplanić, Milan ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav - Sarajevo : Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005, 78-79

Skup
XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije

Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 14.09.2005. - 16.09.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
salata (Lactuca sativa L.); ekonomska analiza; konvencionalna proizvodnja; održiva proizvodnja; ekološka proizvodnja
(Lettuce (Lactuca sativa L.); economic analysis; conventional; sustainable; ecological production)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je utvrditi ekonomsku uspješnost ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava proizvodnje na primjeru salate u mediteranskom i goranskom području RH. Konvencionalnu proizvodnju karakterizira visok stupanj kemizacije, usko specijalizirani posjedi, visoki prinosi i niski troškovi po jedinici proizvoda. Međutim, ovakva proizvodnja povlači za sobom niz rizičnih zahvata koji mogu imati negativne posljedica za okoliš i zdravlje ljudi. Istraživanja nekih autora ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnih za okoliš uz zadovoljavajuću ekonomsku uspješnost. Poljski su pokusi postavljeni na obiteljskim gospodarstvima u Istarskoj županiji gdje su podaci prikupljeni tijekom 2002. i 2003. godine te u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2003. i 2004. godine. Salata je uzgajana u tri sustava proizvodnje (ekološki, održivi i konvencionalni), čije su glavne razlike (gnojidba, upotreba pesticida i malčiranje) definirane prije postavljanja pokusa. Prilikom izvođenja pokusa bilježeni su svi utrošci rada ljudi i strojeva te materijala, zasebno za svaki sustav proizvodnje i vrstu povrća. Ekonomskom je analizom ustanovljeno da u proizvodnji salate na lokaciji Pula ne postoje značajnije razlike u visini proizvodnih troškova kako promatrano po sustavima proizvodnje, tako i po godinama. Cijena koštanja salate u pojedinom sustavu proizvodnje u prvom je redu posljedica prinosa, pa je tako najniža cijena koštanja evidentirana kod salate proizvedene održivim sustavom. Cijena koštanja salate u ekološkom sustavu proizvodnje je u odnosu na ostala dva sustava viša za 50-80% u 2002. godini, odnosno od 15-25% u 2003. godini. Ekonomskom analizom proizvodnje salate na lokaciji Švica (Otočac) u obje su godine ustanovljeni najviši troškovi u konvencionalnom sustavu, a najniži u ekološkom. Cijena koštanja salate najniža je kod salate proizvedene održivim sustavom i u prosjeku je iznosila 4, 49 kn/kg u 2003. godini, odnosno 4, 27 kn/kg u 2004. godini. Cijena koštanja ekološki proizvedene salate viša je za oko 51% u 2003. godini, odnosno za oko 80% u 2004. godini.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0147003

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Anita Ilak-Perušić (autor)

Avatar Url Dean Ban (autor)

Avatar Url Milan Oplanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oplanić, Milan; Ban, Dean; Ilak Peršurić, Anita Silvana
Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja // XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav (ur.).
Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005. str. 78-79 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Oplanić, M., Ban, D. & Ilak Peršurić, A. (2005) Ekonomska analiza uzgoja salate u različitim sustavima gospodarenja. U: Selak, V. (ur.)XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije.
@article{article, author = {Oplani\'{c}, Milan and Ban, Dean and Ilak Per\v{s}uri\'{c}, Anita Silvana}, editor = {Selak, V.}, year = {2005}, pages = {78-79}, keywords = {salata (Lactuca sativa L.), ekonomska analiza, konvencionalna proizvodnja, odr\v{z}iva proizvodnja, ekolo\v{s}ka proizvodnja}, title = {Ekonomska analiza uzgoja salate u razli\v{c}itim sustavima gospodarenja}, keyword = {salata (Lactuca sativa L.), ekonomska analiza, konvencionalna proizvodnja, odr\v{z}iva proizvodnja, ekolo\v{s}ka proizvodnja}, publisher = {Arakis d.o.o. Sarajevo}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Oplani\'{c}, Milan and Ban, Dean and Ilak Per\v{s}uri\'{c}, Anita Silvana}, editor = {Selak, V.}, year = {2005}, pages = {78-79}, keywords = {Lettuce (Lactuca sativa L.), economic analysis, conventional, sustainable, ecological production}, title = {Economic analysis of lettuce production in different production systems}, keyword = {Lettuce (Lactuca sativa L.), economic analysis, conventional, sustainable, ecological production}, publisher = {Arakis d.o.o. Sarajevo}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font