Pregled bibliografske jedinice broj: 22653
Biološka i tehnološka svojstva vinske sorte Plavac mali
Biološka i tehnološka svojstva vinske sorte Plavac mali // Agronomski glasnik, 59 (1998), 1-2; 3-16 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 22653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka i tehnološka svojstva vinske sorte Plavac
mali
(Biological and technological property of the wine
grape cultivar Plavac mali (Vitis Vinifera))
Autori
Maleš, Petar
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 59
(1998), 1-2;
3-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ampelografski opis ; fenološka opažanja ; elementi rodnosti
(ampelografical discribe ; fenological noticing ; fertility elements)
Sažetak
Uzgoj plavca malog u europskim vinogradarskim zemljama, osim područja Bari-Italija, nije poznat. U Dalmaciji se plavac mali uzgaja na uskom obalnom području i na otocima. Prema istraživanjima P. Maleš, plavac mali je autohtona dalmatinska sorta. Genocentar plavca malog nije velik, ali se odlikuje specifičnim ekološkim čimbenicima (klima, tlo i dr.), što je važno obilježje izvornog područja male površine. Rezultati ranijih istraživanja pokazali su detaljan uvid u osnovna agrobiološka i tehnološka svojstva sorte plavac mali. Ovim istraživanjima potvrđena su ranija biološka i tehnološka svojstva sorte te se može kazati da je sorta plavac mali visokokvalitetna sorta, prilagođena uzgoju u dalmatinskom podneblju za proizvodnju vrhunskih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00910101
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Petar Maleš
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB
- AGRIS