Pregled bibliografske jedinice broj: 226495
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama // Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 226495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama
(Technological characteristics of winter wheat cultivars grown in different environments)
Autori
Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Novoselović, Dario ; Horvat, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005.
/ - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005
Skup
3rd international congress Flour-Bread 2005.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica; kultivari; kakvoća; okolina
(wheat; cultivars; quality; environment)
Sažetak
U cilju utvrđivanja tehnoloških svojstava pšenice i njihova variranja s obzirom na okolinu (odnosno tip tla) i kultivar, postavljeni su pokusi sa sedam kultivara ozime pšenice (Žitarka, Demetra, Srpanjka, Super Žitarka, Golubica, Janica i Alka) po RCB dizajnu na četiri lokacije (Osijek, Nova Gradiška, Požega i Tovarnik) u tri ponavljanja u 2003/2004. godini. U ispitivanim kultivarima analizirani su sljedeći parametri kakvoće: udio bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten, gluten indeks, te reološka svojstva tijesta. Na lokacijama Osijek, Nova Gradiška i Tovarnik dobivene su značajno veće sedimentacijske vrijednosti, te udjeli bjelančevina i vlažnog glutena u odnosu na lokaciju Požega. U Osijeku i Tovarniku postignuta su bolja farinografska svojstva nego u Novoj Gradiški i Požegi. Između ekstenzografskih pokazatelja kakvoće najnižu energiju tijesta imali su kultivari u Novoj Gradiški, najmanju rastezljivost u Požegi, dok je u Tovarniku postignut najpovoljniji omjer otpora i rastezljivosti. Obzirom na analizirane parametre kakvoće brašna i tijesta kultivari Golubica, Janica i Žitarka pokazali su vrlo dobra tehnološka svojstava. Kultivari Demetra i Srpanjka prema vrijednostima gluten indeksa i ekstenzografskim parametrima mogu se svrstati u skupinu poboljšivača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Dario Novoselović
(autor)