Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226495

Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama


Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Novoselović, Dario; Horvat, Daniela
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama // Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 226495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama
(Technological characteristics of winter wheat cultivars grown in different environments)

Autori
Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Novoselović, Dario ; Horvat, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005. / - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3rd international congress Flour-Bread 2005.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; kultivari; kakvoća; okolina
(wheat; cultivars; quality; environment)

Sažetak
U cilju utvrđivanja tehnoloških svojstava pšenice i njihova variranja s obzirom na okolinu (odnosno tip tla) i kultivar, postavljeni su pokusi sa sedam kultivara ozime pšenice (Žitarka, Demetra, Srpanjka, Super Žitarka, Golubica, Janica i Alka) po RCB dizajnu na četiri lokacije (Osijek, Nova Gradiška, Požega i Tovarnik) u tri ponavljanja u 2003/2004. godini. U ispitivanim kultivarima analizirani su sljedeći parametri kakvoće: udio bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten, gluten indeks, te reološka svojstva tijesta. Na lokacijama Osijek, Nova Gradiška i Tovarnik dobivene su značajno veće sedimentacijske vrijednosti, te udjeli bjelančevina i vlažnog glutena u odnosu na lokaciju Požega. U Osijeku i Tovarniku postignuta su bolja farinografska svojstva nego u Novoj Gradiški i Požegi. Između ekstenzografskih pokazatelja kakvoće najnižu energiju tijesta imali su kultivari u Novoj Gradiški, najmanju rastezljivost u Požegi, dok je u Tovarniku postignut najpovoljniji omjer otpora i rastezljivosti. Obzirom na analizirane parametre kakvoće brašna i tijesta kultivari Golubica, Janica i Žitarka pokazali su vrlo dobra tehnološka svojstava. Kultivari Demetra i Srpanjka prema vrijednostima gluten indeksa i ekstenzografskim parametrima mogu se svrstati u skupinu poboljšivača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073009
0073001

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir; Novoselović, Dario; Horvat, Daniela
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama // Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Drezner, G., Dvojković, K., Novoselović, D. & Horvat, D. (2005) Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama. U: Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005..
@article{article, author = {Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Novoselovi\'{c}, Dario and Horvat, Daniela}, year = {2005}, pages = {37}, keywords = {p\v{s}enica, kultivari, kakvo\'{c}a, okolina}, title = {Tehnolo\v{s}ka svojstva kultivara ozime p\v{s}enice uzgojenih u razli\v{c}itim okolinama}, keyword = {p\v{s}enica, kultivari, kakvo\'{c}a, okolina}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Novoselovi\'{c}, Dario and Horvat, Daniela}, year = {2005}, pages = {37}, keywords = {wheat, cultivars, quality, environment}, title = {Technological characteristics of winter wheat cultivars grown in different environments}, keyword = {wheat, cultivars, quality, environment}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font