Pregled bibliografske jedinice broj: 226401
Bioelektrička svojstva M. pectoralis u peradi
Bioelektrička svojstva M. pectoralis u peradi, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 226401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička svojstva M. pectoralis u peradi
(Bioelectrical characteristics of M. pectoralis in poultry meat)
Autori
Antunović, Siniša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2005
Stranica
44
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
bioelektrička impedancijska analiza; perad; M. pectoralis
(bioelectrical impedance analysis; poultry; M. pectoralis)
Sažetak
Bioelektrička mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A pri čemu su izmjerene vrijednosti reaktanicje i rezistencije, te posredno matematičkim formulama i modul impedancije. Ispitivanja izračunatih modula impedancije prsnog mišića peradi u ovisnosti o izračunatom udjelu vode pokazala su da postoji veza između ovih vrijednosti. Uspoređivane su vrijednosti modula impedancije za vrijednost od 50kHz. Povećanjem udjela vode modul impedancije očekivano pada, osim u uzorku kod kojeg je prošao veći vremenski period u procesu tehnološke obrade od klanja do uzimanja uzorka. Reaktancija i rezistencija također su u međusobnom odnosu sa udjelom vode. Usdio vode veći je u uzorku obrađenom komibiniranom metodom hlađenja, za razliku od uzorka obrađenog zračnim hlađenjem, što je i logično jer pri kombiniranom hlađenju uzorak dolazi u doticaj s vodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)