Pregled bibliografske jedinice broj: 226363
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias)
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 226363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias)
(Influence of freezing manners on physical and electrical characteristics of Spanish macarel (scomber colias))
Autori
Surić, Božena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2004
Stranica
80
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
brzo smrzavanje; električki parametri; fizikalni parametri; lokarda (scomber colias); sporo smrzavanje
(electrical parameters; fast freezing; physical parameters; slow freezing; Spanish macarel (scomber clias))
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj sporog i brzog smrzavanja mišićnog tkiva lokarde (scomber colias)na fizikalne i električke parametre. Uzorci su podvrgnuti dvostrukom smrzavanju. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode, sposobnost vezanja vode, gubitak mase uzrokova iscjeđivanjem tekućine i pH vrijednosti. Električka mjerenja vršebna su u frekvencijskom raspou od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da kod svih fizikalnih parametara postoje razlike u vrijednostima između svježih i smrzavanih uzoraka, ali razlike između sporog i brzog smrzavanja postoje samo kod aw vrijednosti. Rezultati električkih mjerenja su pokazali da na frekvenciji od 50 kHz postoje razlike za sve električke parametere ako se uspoređuju svježi uzorci s uzorcima nakon sporog i nakon brzog smrzavanja, dok te razlike ne postoje nakon prvog i drugog, bilo sporog ili brzog smrzavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)