Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226363

Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias)


Surić, Božena
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 226363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias)
(Influence of freezing manners on physical and electrical characteristics of Spanish macarel (scomber colias))

Autori
Surić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2004

Stranica
80

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
brzo smrzavanje; električki parametri; fizikalni parametri; lokarda (scomber colias); sporo smrzavanje
(electrical parameters; fast freezing; physical parameters; slow freezing; Spanish macarel (scomber clias))

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj sporog i brzog smrzavanja mišićnog tkiva lokarde (scomber colias)na fizikalne i električke parametre. Uzorci su podvrgnuti dvostrukom smrzavanju. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode, sposobnost vezanja vode, gubitak mase uzrokova iscjeđivanjem tekućine i pH vrijednosti. Električka mjerenja vršebna su u frekvencijskom raspou od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da kod svih fizikalnih parametara postoje razlike u vrijednostima između svježih i smrzavanih uzoraka, ali razlike između sporog i brzog smrzavanja postoje samo kod aw vrijednosti. Rezultati električkih mjerenja su pokazali da na frekvenciji od 50 kHz postoje razlike za sve električke parametere ako se uspoređuju svježi uzorci s uzorcima nakon sporog i nakon brzog smrzavanja, dok te razlike ne postoje nakon prvog i drugog, bilo sporog ili brzog smrzavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058003

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Surić, Božena
Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Surić, B. (2004) 'Utjecaj načina smrzavanja na fizikalne i električke osobitosti lokarde (Scomber colias)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Suri\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2004}, pages = {80}, keywords = {brzo smrzavanje, elektri\v{c}ki parametri, fizikalni parametri, lokarda (scomber colias), sporo smrzavanje}, title = {Utjecaj na\v{c}ina smrzavanja na fizikalne i elektri\v{c}ke osobitosti lokarde (Scomber colias)}, keyword = {brzo smrzavanje, elektri\v{c}ki parametri, fizikalni parametri, lokarda (scomber colias), sporo smrzavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Suri\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2004}, pages = {80}, keywords = {electrical parameters, fast freezing, physical parameters, slow freezing, Spanish macarel (scomber clias)}, title = {Influence of freezing manners on physical and electrical characteristics of Spanish macarel (scomber colias)}, keyword = {electrical parameters, fast freezing, physical parameters, slow freezing, Spanish macarel (scomber clias)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font