Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226281

Utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću pšenice


Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću pšenice // Book of abstracts. 3rd International congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 226281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću pšenice
(Effect of gluten proteins on breadmaking quality of wheat)

Autori
Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts. 3rd International congress Flour-Bread 2005. / - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005

Skup
3rd INTERNATIONAL CONGRESS-FLOUR BREAD 2005.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bjelančevine glutena; pekarska kakvoća; RP-HPLC; korelacija
(gluten proteins; breadmaking quality; RP-HPLC; quantification; corellation)

Sažetak
Bjelančevine glutena u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati kvantitativni utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću kultivara pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U ispitivanim kultivarima glavne komponente bjelančevina glutenina su LMW glutenini,  - i  - glijadini, dok su manjim udjelom zastupljeni HMW glutenini, i  (b)-  5- and  1, 2- glijadini. Prema rezultatima linearne korelacije utjecaj ukupnih glijadina i glijadinskih skupina na parametre kakvoće brašna i tijesta manje je izražen u odnosu na gluteninsku skupinu bjelančevina. Između ukupnih glutenina i sedimentacijske vrijednosti, razvoja i otpora tijesta, farinografskog broja kakvoće, energije tijesta i volumena kruha uočena je značajna pozitivna korelacija. Unutar gluteninske skupine, HMW podjedinice glutenina pokazuju značajniju povezanost s tehnološkim karakteristikama brašna u odnosu na LMW podjedinice glutenina Omjer količine glijadina i glutenina značajno negativno korelira sa sedimentacijskom vrijednošću, gluten indeksom i ekstenzografskim pokazateljima kakvoće.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073001
0073009

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću pšenice // Book of abstracts. 3rd International congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Jurković, Z., Drezner, G., Šimić, G., Novoselović, D. & Dvojković, K. (2005) Utjecaj bjelančevina glutena na pekarsku kakvoću pšenice. U: Book of abstracts. 3rd International congress Flour-Bread 2005..
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Jurkovi\'{c}, Zorica and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {15}, keywords = {bjelan\v{c}evine glutena, pekarska kakvo\'{c}a, RP-HPLC, korelacija}, title = {Utjecaj bjelan\v{c}evina glutena na pekarsku kakvo\'{c}u p\v{s}enice}, keyword = {bjelan\v{c}evine glutena, pekarska kakvo\'{c}a, RP-HPLC, korelacija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Jurkovi\'{c}, Zorica and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novoselovi\'{c}, Dario and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2005}, pages = {15}, keywords = {gluten proteins, breadmaking quality, RP-HPLC, quantification, corellation}, title = {Effect of gluten proteins on breadmaking quality of wheat}, keyword = {gluten proteins, breadmaking quality, RP-HPLC, quantification, corellation}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font