Pregled bibliografske jedinice broj: 225944
Program oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek
Program oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek // Sjemenarstvo, Broj 5-6. / Kolak, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2005. str. 254-255 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 225944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Program oplemenjivanja pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek
(Wheat breeding programme at the Agricultural institute Osijek)
Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sjemenarstvo, Broj 5-6.
/ Kolak, Ivan - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2005, 254-255
Skup
Hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 31.05.2005. - 04.06.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Poljoprivredni institut Osijek
(Agricultural institute Osijek; breeding; winter wheat.)
Sažetak
Oplemenjivanje pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek traje u kontinuitetu od 1931. godine. Glavni cilj je stvaranje visokorodnih krušnih pšenica i poboljšivača brašna. Od 1931. godine u tu je svrhu na Poljoprivrednom institutu Osijek postavljeno preko 600 sortnih pokusa sa oko 10 000 linija i sorti, urađeno je preko 24 000 kombinacija križanja, uzgojeno je oko 400 000 različitih populacija i oko 40 000 000 biljaka u različitim filijalnim generacijama. Ne računajući U pšenice u Hrvatskoj je priznata 81 sorta ozime pšenice i 15 sorti u inozemstvu (Mađarska, Italija, Turska, Albanija, Slovenija, Makedonija i BiH). U radu je korištena klasična metoda hibridizacije, a izvori genetske varijabilnosti su uz domaće bile sorte i linije iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Australije. Rezultati kontinuiranog oplemenjivačkog programa na Poljoprivrednom institutu Osijek danas su najzastupljenije sorte u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji. Odlikuju ih visoki urodi zrna, vrlo dobra kakvoća, stabilnost, otpornost prema polijeganju, dobra i vrlo dobra otpornost prema najraširenijim bolestima, te osipanju i proklijavanju zrna na klasu. Poglavito intraspecies, ali i interspecies hibridizacijom stvaraju se populacije visokih prosječnih vrijednosti i velike genetske varijabilnosti za najznačajnija svojstva ozime pšenice. Očekuje se da će nove sorte zahvaljujući svojim dobrim svojstvima, prije svega, visokom urodu zrna, vrlo dobroj kakvoći i stabilnosti, potvrditi kontinuitet uspješnog oplemenjivačkog programa ozime pšenice Poljoprivrednog Instituta Osijek u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0073001
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Dario Novoselović
(autor)