Pregled bibliografske jedinice broj: 225646
Zaštita autohtonih sireva,
Zaštita autohtonih sireva, // Zbornik predavanja / zdravko Barač (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005. str. 67-78 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 225646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita autohtonih sireva,
(Protection of traditional cheeses)
Autori
Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Zbornik predavanja
/ Zdravko Barač - Zagreb : Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2005, 67-78
Skup
Sedmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i šesta izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 13.10.2005. - 14.10.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Nacionalni i EU propisi; zaštita sireva; paški sir
(national and EU regulations; protection of traditional cheeses; paški cheese)
Sažetak
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, Republike Hrvatske (NN. Br.80/05), u potpunosti su usklađeni nacionalni kriteriji zaštite s kriterijima EU. Tim pravilnikom određena su i certifikacijska tijela, koja će prosuđivati vjerodostojnost zahtjeva za stjecanje prava zaštite oznakama kvalitete: izvornosti, zemljopisnog podrijetla i garantiranog tradicijskog specijaliteta. Zbog toga, na primjeru tradicionalne proizvodnje paškog sira, prikazan je obvezan način opisa sira u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)